Petak, 18 lipnja, 2021

Zastupnica u Skupštini Kosova: Bošnjaci na Kosovu imaju veća prava od Bošnjaka u BiH

Nemojte propustiti

Gošća emisije Face to Face bila je Duda Balje, zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosovo.

“Mi imamo svoja tri mjesta u Parlamentu. Po zadnjem popisu ima blizu 30.000 Bošnjaka, ima nas u Mitrovici, po malo u Prištini, po i po cijelom Kosovu. U Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici Bošnjaka ima sve manje, oni su žrtva odnosa Albanaca i Srba, na liniji su i svi se otimaju za njih”, kazala je Balje.

Balje je dodala da koriste knjige iz Bosne i Hercegovine, ali da je saradnja sa bh. institucijama nikakva.

“Mi kao zajednica imamo posebna prava. Ne ulazimo jedni drugima u politički teren. Veća je saradnja sa Albanskom zajednicom. Mi smo poslije rata uspostavili nastavu na bosanskom jeziku. U odijeljenjima sa pet učenika nastava se odvija na bosanskom jeziku. Dakle, gdje god ima bar 5% bosanske djece. U Vladi smo donijeli odluku da imamo pravo koristiti knjige iz Bosne i Hercecegovine. Mi smo najčistiji Kosovari. Nalazimo puteve na kojima ćemo riješiti naše probleme“, rekla je Balje te se požalila na saradnju sa bh. institucijama:

“Saradnja sa BiH je vrlo mala. Pokušali smo uspostaviti kontakte s institucijama ali nije bilo odgovora Meni je velika manjkavost na poslu što nemam konekciju sa Bosnom. Nikakva pozitivna izjava iz Bosne. Nama samo treba moralna podrška. Mi smo našli svoje mjesto na Kosovu. Za Bosnu kažemo da nam je matična država, a nemamo konekcije”, kazala je, između ostalog, zastupnica Balje.

Kompletan razgovor sa zastupnicom Balje možete pogledati u nastavku:

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo