Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Zastupnici otkazali poslušnost Čoviću, on burno reagirao

Nemojte propustiti

Šest skupštinskih zastupnika HDZ-a BiH koji dolaze iz tomislavgradske organizacije HDZ-a BiH, koji imaju većinu u Klubu HDZ-a BiH i Klubu hrvatskih zastupnika, ignorirali su odluku KO HDZ Livno te su u skupštinsku proceduru uputili kandidaturu Ivana Vukadina.

Vrh HDZ-a BiH pozvao je zastupnike te stranke u Skupštini Livanjskog kantona da prestanu s aktivnostima koje nisu usuglašene sa Kantonalnim odborom HDZ-a BiH Livanjskog kantona.

“Traži se od Kluba HDZ-a BiH u Skupštini Livanjskog kantona da odmah ponište sve odluke koje su inicirane i donesene od strane Kluba HDZ-a BiH na izvanrednoj sjednici Skupštine Livanjskog kantona, kao i da se zaustave sve druge političke aktivnosti koje nisu usuglašene i utvrđene u okviru KO HDZ-a BiH Livanjskog kantona”, navodi se u saopćenju za javnost kojeg potpisuje predsjednik stranke Dragan Čović.

U priopćenju se navodi kako svi članovi Kluba HDZ-a BiH u Skupštini HDZ-a BiH moraju djelovati jedinstveno bez obzira iz koje općinske organizacije dolazili te da se sve odluke koje se tiču uspostave vlasti u toj županiji moraju donijeti u Kantonalnom odboru stranke i uz suglasnost Predsjedništva HDZ-a BiH.

U slučaju nepoštivanja navedenih zaključaka pojedinci i stranačke organizacije bit će sankcionirani, dodaje se u saopćenju.

Do sukoba unutar HDZ-a BiH u Livanjskom kantonu došlo je prilikom izbora mandatara za sastav nove kantonalne vlade.

Kantonalni odbor HDZ-a BiH Livanjskog kantona kandidirao je za tu poziciju aktualnog predsjednika Vlade Livanjskog kantona i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivana Jozića.

Međutim, šest skupštinskih zastupnika HDZ-a BiH koji dolaze iz tomislavgradske organizacije HDZ-a BiH, koji imaju većinu u Klubu HDZ-a BiH i Klubu hrvatskih zastupnika, ignorirali su tu odluku te su u skupštinsku proceduru uputili kandidaturu Ivana Vukadina, aktualnog načelnika općine Tomislavgrad.

Također, šest spomenutih zastupnika na izvanrednoj Skupštini Livanjskog kantona inicirali su smjenu članova Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres iz hrvatskog naroda.

Smjena članova Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“, koji imaju povjerenje predsjednika KO HDZ-a BiH Livanjskog kantona i direktora Hercegbosanskih šuma Branka Ivković, obrazložena je lošim poslovanjem koje je rezultiralo višemilijunskim gubicima tog najvećeg javnog poduzeća u Livanjskom kantonu.

Ivković je te navode odbacio, ustvrdivši kako pojedinci preko Skupštine Livanjskog kantona žele ovladati šumskim resursima Livanjskog kantona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u Bosni i Hercegovini: Preminula 24-godišnja studentica

"Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je ostao bez drage i vrijedne studentice Farah Fazlagić-Gezgel", saopćili iz obrazovne ustanove te...

Možda vas zanima i ovo