Subota, 1 listopada, 2022

Zatražena suspenzija Dalide Burzić dok traje istraga protiv nje u slučaju Dženan Memić

Nemojte propustiti

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH uputio je disciplinskoj komisiji VSTV-a zahtjev za privremeno udaljenje sutkinje Dalide Burzić od vršenja dužnosti sudije, nakon što je protiv nje pokrenuta istraga u predmetu “Dženan Memić”.

– Povodom velikog broja upita novinara upućenih Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u vezi pokretanja istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv bivše glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i trenutno sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Dalide Burzić javnost želimo informisati o sljedećem:

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV BiH protiv Dalide Burzić, sudije Suda Bosne i Hercegovine podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sudije iz razloga propisanih članom 77. tačka a) Zakona o VSTV: “Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti:… ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku” – saopćio je Ured disciplinskog tužioca.

Odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije, po navedenom zahtjevu, a prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, donosi Prvostepena disciplinska komisija, pojasnili su iz UDT-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo