Subota, 15 svibnja, 2021

Zatraženo da se njemački ambasador proglasi nepoželjnom osobom u Srbiji

Autor:N1

Nemojte propustiti

Izjave njemačkog ambasadora o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, izazvale su oštre reakcije, pa je dan kasnije i sam Thomas Schieb reagovao. Dao je pisano tumačenje svoje izjave. Predsjednik Srbije ga razumije. Dio opozicije traži da se proglasi personom non grata. Na stranu Schieba stao je drugi diplomata – ambasador SAD-a, Anthony Godfrey.

“Svjestan sam da je to kontroverzno pitanje i da je postojala velika dilema ’99. kada nije postojao dogovor u Savjetu bezbijednosti. Morala se donijeti neka odluka. U suprotnom bi nastala humanitarna katastrofa i cilj je bio izbjeći genocid“, izjavio je Thomas Schieb u emisiji „Pravi ugao“ 7. aprila.

Tako je njemački ambasador odgovorio na pitanje o kršenju međunarodnog prava tokom bombardovanja 1999. I to dan poslije autorskog teksta u „Politici“ na 80. godišnjicu bombardovanja Beograda 1941 godine. U tekstu je Thomas Schieb odao počast žrtvama stravičnih zločina. U ime Njemačke.

Zvaničan stav te zemlje kao da je u Srbiji prvi put saopšten. Izjava je dočekana kao sramna i cinična, pa iz dijela opozicije traže opoziv ambasadora. Ministri Aleksandar Vulin i Nenad Popović od Schieba su zatražili izvinjenje.

Neprimjerena je paralela između bombardovanja ’41. i ’99, pojašnjava Thomas Schieb dan kasnije.

„Želio bih da naglasim da vojna akcija iz 1999. godine nije bila uperena protiv srpskog stanovništva. Cilj je bio zaštita civilnog stanovništva na Kosovu. Svaki izgubljeni ljudski život predstavljao je i predstavlja veliku tragediju. O tom aspektu, nažalost, u emisiji nije bilo dovoljno riječi“, pojasnio je Thomas Schieb 8. aprila.

Komentare nije zaustavilo ni pisano saopštenje. Generalni sekretar Narodne skupštine kaže – Srbija je činila sve da se problem riješi diplomatskim putem.

„Kad bih rekao da je neobavješten, to bi bilo nežno… Vjerovatno bi trebalo da pita američke saveznike zašto su propali pregovori u Rambujeu. Oni su i prije pregovora imali vrlo jasne ciljeve“, izjavio je Veljko Odalović.

Iz američke ambasade saopštenje iz kog kao da navire čuđenje.

„Ovaj stav nije nov, niti je kontroverzan i oko toga se slažu mnoge zemlje. U središtu naše pažnje je sadašnjost i trebalo bi da bude budućnost. Ali i o prošlosti moramo imati jasnu sliku“, izjavio je Anthony Godfrey ambasador SAD-a.

Slika iz ugla socijalista koji su vladali i ’99. izgleda sasvim drugačije od jasne slike NATO članica.

„Nit je bilo genocida, nit je bilo humanitarne katastrofe na način kako on to priča. Zato kažem da je neobaviješten. A on može biti obaviješten. Ono što zna sigurno je da su njemački vojnici 17. marta bili dužni da čuvaju Prizren. Oni su se sklonili i dozvolili da sve svetinje i sve ono u Prizrenu desi pred njihovim očima. Tako da toliko tome, o njihovom doprinosu“, kaže Odalović.

Vučić ga razumije

Predsjednik Vučić ambasadora razumije. Thomas Schieb je morao da podrži zvaničan stav Njemačke.

„Ja ga poznajem kao čovjeka koji je mnogo pomogao Srbiji u prilivu investicija, koji voli Srbiju… Ne pada mi na pamet da ga lično vrijeđam na bilo koji način jer to nije zaslužio… Mi moramo da radimo, moramo blisko da sarađujemo sa Njemačkom“, rekao je Vučić.

O izjavi njemačkog ambasadora do sada se nije izjasnio šef srbijanske diplomatije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Boravak u BiH mu dobro došao: Đoković u polufinalu Rima

Đoković će morati opet na teren već danas od 18.30 sati kada je zakazano polufinale. Srbijanac će imati manje...

Možda vas zanima i ovo