Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Zatraženo produženje pritvora za troje maloljetnika koji su ubili staricu u Sarajevu

Nemojte propustiti

Zbog ovog teškog krivičnog djela maloljetnicima će biti suđeno, ali kako to zakon predviđa, oni će proći samo s odgojnim mjerama.

Tužilaštvo KS-a uputilo je Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog u kojem traže da se za 30 dana produži mjera pritvora za troje maloljetnika osumnjičenih za ubistvo 74-godišnje starice Safije S. u sarajevskom naselju Mahmutovac, potvrđeno je Oslobođenju u Sudu.

Sjednica na kojoj će se o ovome raspravljati bit će održana sutra, nakon čega će postupajući sudija donijeti odluku u zakonskom roku.

Pritvor je, kako je Oslobođenje ranije pisalo, određen za 14-godišnju unuku ubijene, njenu 15-godišnju poznanicu i 16-godišnjeg komšiju, koji se nalazio u društvu djevojaka. Šesnaestogodišnjak se tereti za krivično djelo pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, s obzirom na to da maloljetnice nije prijavio policiji, nego se za ubistvo saznalo tek kad su na tijelu starice uočene modrice. Nakon hapšenja sve troje maloljetnika smješteno je u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zavoda u Orašju.

Zbog ovog teškog krivičnog djela maloljetnicima će biti suđeno, ali kako to zakon predviđa, oni će proći samo s odgojnim mjerama. Maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio 16, a nije navršio 18 godina, mogu se također izreći odgojne mjere, a izuzetno mu se može izreći kazna maloljetničkog zatvora, navodi se u Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Djevojčice su, prema dosadašnjim rezultatima istrage, staricu udavile 22. oktobra i to nakon što je 74-godišnjakinja zamjerila unuci konzumiranje alkohola te dovođenje društva i prijateljice koja je imala sudsku zabranu prilaska njenoj unuci. Jedna joj je držala noge dok ju je druga davila, a nakon toga su, da bi prikrile zločin, sve organizirale kako bi se posumnjalo da je nana umrla prirodnom smrću.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vremenska prognoza za naredni period: Poznato i kada nam stiže snijeg

U zadnjoj sedmici astronomske jeseni prema trenutnim prognostičkim materijalima prognozira se pad temperature zraka i slabe padavine. Priticanje toplih zračnih...

Možda vas zanima i ovo