Subota, 27 veljače, 2021

Zatražila policijsku zaštitu: Direktorica BH Radija 1 Pejka Medić strahuje za sigurnost u Sarajevu

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Kako piše mostari portal Dnevnik.ba, direktorica BH Radija 1 Pejka Medić zatražila je policijsku zaštitu s obzirom na to da strahuje za vlastitu fizičku sigurnost nakon “hajke koju su protiv nje pokrenuli istaknuti sarajevski kulturni i drugi javni radnici”.

Dnevnik.ba piše da je hajka postala uobičajena metoda obračuna sarajevske javnosti sa svima koji imaju drugačije mišljenje. Posljednja u nizu žrtava je Pejka Medić, direktorica BH Radija 1.

Mostarski portal piše da su sarajevski kulturni i javni radnici, poput reditelja Dine Mustafića, novinara Bakira Hadžiomerovića, kolumniste Dragana Bursaća, kao i druge javne osobe iz “sarajevocentričnog dijela bh. javnosti”, pokrenule hajku protiv gospođe Medić, “jer je tobože ukinula Dokumentarni program BH Radija 1, što nije istina”.

Medić, tvrdi mostarski portal, samo je privremeno suspendirala emitiranje Dokumentarnog programa zbog neodgovornosti urednika Dokumentarnoga programa BH Radija Miralema Ovčine, koji je u program puštao reprize umjesto premijernog sadržaja, čime je BH Radio prekršio odredbe RAK-a o emitiranju premijernog sadržaja na javnim RTV emiterima.

Dakle, nije bilo nikakvog ukidanja Dokumentarnoga programa, no to nije spriječilo sarajevske kulturne i druge javne radnike da pokrenu hajku protiv Medić, koja im je već dulje vremena na meti.

„Posljednja medijska hajka i linč koji se vodi iz Sarajeva, samo su nastavak već viđenih pritisaka na mene u protekle tri i pol godine, koliko obavljam funkciju direktora BH Radija 1. Cilj nalogodavaca i izvršilaca ove hajke, osim pokušaja zastrašivanja, je i mobilizacija šire narodne mase koja bi, prema njihovim željama, pretpostavljam, trebalo da se organizira i javno me linčuje ispred zgrade RTV doma“, istaknula je Medić u izjavi za Dnevnik.ba.

U hajku se, pored navedenih ličnosti, uključio i čitav niz korisnika društvenih mreža i underground sarajevskih portala. No, svoj doprinos su dali i mainstream portali tekstovima s naslovima poput „Četničko orgijanje na BH Radiju“.

„Tekstovi pod nazivom ‘Novo četničko orgijanje na BH Radiju’, ‘Pogledajte šta je sad uradila Pejka Medić, direktorica BH Radija zabranila dokumentarce o Srebrenici’, ‘Pejka Medić, direktorica BH Radija, je obična četnikuša’, zatim statusi na društvenim mrežama ‘uglednih’ režisera, profesora, novinara, književnika i komentari u kojima se poziva na moje ubojstvo i progon iz Sarajeva, samo su nastavak agresivne nacionalističke propagande pod okriljem onih koji se lažno predstavljaju kao multikulturalci bh. društva“, izjavila je Medić.

„Nakon svega što sam doživjela proteklih dana, primorana sam zatražiti zaštitu od nadležnih policijskih agencija kako bih mogla nastaviti nesmetano obavljati svoju dužnost u RTV domu. Moj život je ugrožen i ja se više ne osjećam sigurno u Sarajevu“, istaknula je.

Mostarski portal piše da je ovo samo posljednja u nizu hajki koju podižu uvijek jedni te isti akteri protiv svih onih koji imaju drugačije mišljenje.

“Danas je to Pejka Medić, jučer Tvrtko Milović, a sutra će biti netko treći. Način provođenja hajke je uvijek jedan te isti: javne ličnosti odrede metu napada i daju početni impuls širenju govora mržnje i vulgarnoga govora prema nepoćudnoj osobi, a onda rulja s društvenih mreža uradi ostatak posla”, piše mostarski portal, navodeći da “nitko ne vodi računa o krupnim lažima koje se podmeću, poput, u ovom slučaju, laži da je gospođa Medić ukinula Dokumentarni program BH Radija”, a što je potvrdio i Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, koji je putem priopćenja za javnost jasno istaknuo kako Dokumentarni program na BH Radiju nije ukinut nego je bio privremeno suspendiran.

Ipak, ovaj skandal doveo je i do ostavki članova Programskoga vijeća BHRT-a, koji su podlegli atmosferi linča koja se redovito stvara u Sarajevu. Tako su ostavke na svoje dužnosti u Programskom vijeće dali Zlatko Topčić i Zija Dizdarević.

Dnevnik.ba piše da se napadi na Medić ne događaju slučajno i da je ona na meti “sarajevskih dizača hajke” gotovo od prvog dana kad je stupila na svoju dužnost s obzirom na to da je prva Srpkinja iz Republike Srpske koja je ikad imenovana za direktoricu programa BH Radija 1.

Dodatno je „stala na žulj“ profesionalnim sarajevskim kreatorima hajke kad se ljetos usprotivila pokušajima nametanja kolektivne krivnje Srbima zbog ratnih zločina u Srebrenici upravo preko programa BH Radija.

“Tad je bio emitiran serijal emisija u produkciji Memorijalnog centra Potočari na BH Radiju 1, koji je jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznosio kvalifikacije i optuživao čitav srpski narod. Emitiranju se usprotivila gospođa Medić zajedno s dvoje članova Upravnog odbora BHRT-a iz Republike Srpske”, zaključuje mostarski portal.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo