Subota, 28 siječnja, 2023

Zatrudnila nakon što joj je transplantirana maternica

Nemojte propustiti

Zatrudnila je prva žena kojoj je uspješno transplantirana maternica, javlja France 24. Ljekari su danas izvijestili kako je 22-godišnja Derya Sert u drugoj sedmici trudnoće nakon uspješnog usađivanja embrija u bolnici u Antalyji, provinciji na jugu Turske. Ljekar Mustafa Unal rekao je kako se Derya osjeća dobro.

Derya-SertMaternica mrtve donorke presađena joj je u avgustu 2011. godine u istoj bolnici.

Derya je rođena bez maternice, što se događa jednoj od 5.000 žena na svijetu. Ljekari su čekali 18 mjeseci prije usađivanja embrija kako bi bili sigurni da organ još uvijek funkcionira. Očekuje se da će dijete biti rođeno carskim rezom, a maternica će biti uklonjena nekoliko mjeseci nakon porođaja kako bi se izbjegle daljnje komplikacije.

Prva transplantacija maternice izvedena je u Saudijskoj Arabiji 2000. godine, od žive donorke, no nakon 99 dana došlo je do odbacivanja organa zbog teškog zgrušavanja krvi. Ljekari su maternicu morali ukloniti.

(Avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo