Subota, 23 listopada, 2021

Zavezan, mučen pa ubijen: Detalji svirepog ubistva Saliha Babaluka iz Kiseljaka

Nemojte propustiti

Vahid Babaluk: Zatekao vezanu majku i ubijenog oca - Foto:
Vahid Babaluk: Zatekao vezanu majku i ubijenog oca – Foto: Artinfo.ba

Suprugu Hajru pljačkaši su zatekli u staji, vezali su joj noge, ruke, stavili povez na usta te je povrijedili u predjelu glave. Salih je pronađen mrtav, vezanih ruku i nogu, u ljetnjoj kuhinji. Hajra je nakon nekoliko sati uspjela dozvati pomoć. Vezanu i ozlijeđenu majku te ubijenog oca pronašao je sin Vahid.

Prema informacijama s terena, razbojništvo se najvjerovatnije dogodilo između 21 i 21.30 sati, a sve je otkriveno tek desetak minuta prije ponoći, kada je jedan komšija čuo jauke i dozivanje u pomoć supruge nastradaloga, nakon čega je pozvao njenog sina Vahida Babaluka.

– Majka bi obično svaku večer išla u štalu da pomuze kravu. Zatekao sam je ispred štale, dokle je uspjela nekako dopuzati. Ruke i noge su joj bile vezane plastičnim vezicama. Otišao sam do svoje kuće da uzmem nož i oslobodim je. Na nogama sam presjekao plastične vezice, dok na rukama nisam. Bile su suviše stegnute pa sam se bojao da je ne povrijedim. Potom sam utrčao u kuću te sam u ljetnoj kuhinji zatekao krvavog oca. Odmah sam shvatio da mu nema pomoći i da je mrtav, nakon čega sam nazvao policiju – ispričao je vidno potreseni Vahid.

Prema njegovim riječima, majka mu je ispričala da su bila najmanje trojica razbojnika, koji su bili maskirani fantomkama i naoružani automatskim oružjem, piše Avaz.ba

– Majku su sleđa napali, vezali je i stavili joj flaster na usta. Ona im je prije toga uspjela reći da uzmu kravu i tele, misleći da su zbog toga došli. Ali razbojnici su izričito tražili pare, a majka im je kazala da su pare u kući. Otac je tog dana radio, tako da je legao ranije, pa pretpostavljam da nije čuo šta se dešava ispred kuće. Potom su razbojnici razbili cilindar brave na vratima, ali i prozor. Čak su koristili jastuk prilikom razbijanja prozora da se ništa ne bi čulo – kazao je Vahid.

Sin nastradaloga nam je rekao da su njegovi roditelji čuvali pare na dva mjesta u kući.

– Iz prvog ”šteka” su uzeli oko 3.000 maraka, dok ne znam koliko su imali para na drugom mjestu. Mislim da im otac nije odmah htio reći gdje su pare. Naime, oko njega se, osim krvi, nalazila lokva vode. Budući da su vodoinstalacije uredu, pretpostavljam da su ga na svirep način udarali i mučili, usljed čega je gubio svijest u više navrata, pa su ga zalijevali vodom da bi došao sebi – ispričao nam je Vahid.

Na licu mjesta zatekli smo i Husniju Babaluka, brata nastradalog starca, koji nam je kazao da su supružnici Babaluk nedavno od komšije kupili jednu njivu u vrijednosti od oko 65.000 maraka.

Pronađen nož

– Moguće je da su to znali i razbojnici pa su mislili da imaju još novca. Ne znam, čovjek ne može biti pametan u ovoj situaciji. Mogu samo reći da su živjeli i radili pošteno. Nažalost, dogodilo im se ovakvo nešto po stare dane. Ne mogu da vjerujem – kazao je Husnija.

Također, saznali smo da su policajci desetak metara pored kuće, u neposrednoj blizini jedne bandere, pronašli nož koji je, kako nam je potvrdio Vahid Babaluk, pripadao njegovom ocu.

– Policajci su doveli i pse. Vidio sam da su uspjeli pratiti trag upravo do bandere, gdje ih je, vjerovatno, čekalo vozilo kojim su pobjegli. Nažalost, nikakav drugi trag nisu ostavili – ispričao nam je Vahid.

Hajra Babaluk, koja je imala zavoje na rukama, uprkos tragediji, jučer je odmah nakon uviđaja radila oko kuće i u štali. Kako smo saznali od policajaca, još tokom trajanja uviđaja u više navrata molila je policajce da je puste da bi nahranila stoku.

– Još nije svjesna šta je zadesilo. I narušenog je zdravlja… Ma, tuga je jedina riječ koja može opisati ovu situaciju – kazao nam je Vahid Babaluk, koji je dodao da ima još jednog brata koji živi u Americi.

– Prošle godine sam nastradao u požaru, tako da roditeljima nisam mogao pomagati. Evo, dolazi proljeće. Planirao sam ocu pomagati na njivi, a umjesto toga, moram mu organizirati dženazu. Ovako nešto svirepo, ako vjerujete, nisam vidio ni u horor filmovima. Volio bih uhvatiti te osobe pa da ih samo pitam što im je ovo trebalo. Zar su mi oca morali ubiti – kroz suze je ispričao Vahid Babaluk.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo