Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Zavirite u “mali Versaj” u Bijeljini: Pogledajte u kakvom luksuzu je živio Vasilije Kačavenda (Foto)

Nemojte propustiti

Ovo “parče neba na zemlji”, kako ga je nazvao Kačavenda, ili mali Versaj, kako ga zovu obični ljudi, simbol je luksuza i ponašanja koje ne priliči episkopu, a po kom je poznat Kačavenda, inače razriješen zbog bluda.

bijeljina-kacavenda1

Pozlaćeni namještaj, kolekcija slika najpoznatijih srpskih autora, vrijedni suveniri iz cijelog svijeta ostaviće razriješeni vladika Vasilije Kačavenda svom nasljedniku u Vladičanskom dvoru u Bijeljini.

Ovo “parče neba na zemlji”, kako ga je nazvao Kačavenda, ili mali Versaj, kako ga zovu obični ljudi, simbol je luksuza i ponašanja koje ne priliči episkopu, a po kom je poznat Kačavenda, inače razriješen zbog bluda.

Ekipi “Blica” prilikom posjete nisu željeli da kažu da li je sada već bivši vladika i dalje u sjedištu Zvorničko-tuzlanske eparhije, ali njihovi izvori tvrde da je i dalje tu, a o njegovom mjestu daljeg boravka odlučiće Sinod. Kačavendu će, inače, nasljediti dosadašnji vladika bihaćkopetrovački Hrizostom.

bijeljina-kacavenda3 bijeljina-kacavenda2

Kompleks Vladičanskog dvora obuhvata sjedište eparhije i manastir. Do episkopskog kabineta, kao glavne kancelarije, prolazi se kroz nekoliko luksuznih salona.

Rijetki tepisi, pozlaćeni lusteri, garniture u stilu francuskih kraljeva, desetine originalnih slika najčuvenijih srpskih slikara samo su dio enterijera. Sprat pripada isključivo episkopu i mnogo je raskošniji od prizemlja.

bijeljina-kacavenda

U spavaćoj sobi je krevet sa baldahinom, a u dva velika kupatila su džakuzi i brojna pjeskarena ogledala. Po ostalim sobama i hodnicima su komode, amfore i vrijedni suveniri iz cijelog svijeta. Mnoge od rijetkih dragocjenosti biće izložene u budućem muzeju eparhije. Uz manastirsku crkvu Svetog Vasilija izgrađeno je i grobno mjesto za Kačavendu.

– Pričao je da želi da poslije smrti njegov nasljednik otvori prozor i prvo ugleda grobnicu u kojoj počiva čovjek koji je sve to sagradio – priča izvor “Blica” iz eparhije.

(Blic)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nešić uputio poruku Dodiku: Nema potrebe da se plašite promjena koje dolaze, a posebno da ih izjednačavate sa smrću

Nešić je rekao da član Predsjedništva iz reda srpskog naroda ovakve riječi nikada ne bi smio da koristi. Da su...

Možda vas zanima i ovo