Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Završava se ukop žrtava genocida: I nebo je danas plakalo nad Srebrenicom…

Nemojte propustiti

Majka Hava ukopala je danas najmlađu žrtvu genocida, kćerku Fatimu, a Munira Subašić dvije kosti sina Nermina

kisa-srebrenicaNakon klanjanja dženaze-namaz, tabuti sa tijelima 409 žrtava genocida u Srebrenici na rukama prisutnih preneseni su do mjesta predviđenih za ukop u mezarju Potočari.

Reporter agencije Anadolija javio je da se trenutno završava ukop žrtava genocida, prvog genocida nakon Drugog svjetskog rata na evropskom tlu.

Većina žrtava kojima je danas klanjana dženaza ukopava se pored svojih bližnjih koji su u mezarju u Potočarima ukopani ranijih godina.

Prilikom ukopa, pored iskopanih mezara uglavnom su žene, što je jedan od odraza demografske slike Srebrenice nakon genocida počinjenog od vojske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića 1995. godine.

Majka Hava Muhić oprašta se danas i ukopava novorođenu kćerku, najmlađu žrtvu genocida. Havino novorođenče je zvanično dobilo rodni list i bit će ukopano pod imenom Fatima Muhić. Veliki broj građana okupio se oko mjesta na kojem će biti mezar najmlađe žrtve, najveće tragedije moderne Evrope.
Nije čudo što je i nebo danas plakalo nad Srebrenicom

Od posmrtnih ostataka sina Nermina oprostila se predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić koja je danas ukopala tek dvije identificirane kosti njenog sina.

Majke sestre i ostala rodbina, uz suze i jecaje, mnoge od njih gubeći svijest na trenutke, opraštaju se od svojih najmilijih čija tijela su pronađena nakon 18 godina.

Također, danas su ukopani posmrtni ostaci 44 dječaka ubijena u srebreničkom genocidu. A najstarija žrtva je Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine. U trenutku smrti imao 76 godina.

Svoj smiraj će naći i Šaban Salkić sa svoja dva sina, Senadom i Smajom, Hamed Halilović sa sinovima Hasanom i Hamdijom, Šaćir Rizvanović sa sinovima Mirzetom i Nijazom, kao i Smajo Ibrahimović sa sinovima Saibom i Salihom i bratom Smailom.

U mezarju memorijalnog centra u Potočarima dosad je ukopano 5.137 žrtava genocida u Srebrenici ekshumiranih iz primarnih, sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica, a nakon današnjeg ukopa u mezarju u Potočarima smiraj će naći ukupno 5.546 žrtava genocida.

(Novovrijeme.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo