Petak, 21 siječnja, 2022

Završen SFF: ‘Srce Sarajeva’ filmu ‘Svi iz naše porodice’

Nemojte propustiti

“Srce Sarajeva” za najbolju glumicu i glumca pripalo Mariji Pikić za ulogu u filmu “Djeca” (BiH) i Uliksu Fehmiu za ulogu u filmu “Ustanička ulica” (Srbija).

Foto: AnadolijaPočasno Srce Sarajeva” direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio je producentu iz Hrvatske Branku Lustigu, koji je u emotivnom govoru naglasio da je jako uzbuđen i impresioniran nagradom, uz opasku da u Sarajevo dolazi od godine kada još mnogi od prisutnih nisu bili ni rođeni.

Svečanom dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” večeras je u Narodnom pozorištu u prisustvu velikog broja gostiju, zvanica i osoba iz svijeta kinematografije spuštena zavjesa na još jedno, 18. izdanje najveće regionalne filmske smotre Sarajevo film festivala.

“Srce Sarajeva” za najbolji igrani film ovogodišnjeg festivala dobilo je ostvarenje “Svi iz naše porodice” reditelja Radu Jude (Rumunija), dok je “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu i glumca pripalo Mariji Pikić za ulogu u filmu “Djeca” (BiH) i Uliksu Fehmiu za ulogu u filmu “Ustanička ulica” (Srbija).

Specijalna nagrada ovog žirija dodijeljena je ostvarenju “Iza brda” reditelja Emina Alpera (Turska).

Žiri Takmičarskog programa za kratki film, u sastavu Ermin Bravo, Nikola Ljuca i Laurence Reymond, odlučio je da “Srce Sarajeva” za najbolji film dodijeli ostvarenju “Povratak” rediteljice Blerte Zeqiri (Kosovo), dok je Specijalna plaketa žirija pripala ostvarenjima “Parafinski princ” reditelja Pavela G. Vesnakova (Bugarska) i “Tata je glavni” reditelja Radu Potcoava (Rumunija).

“Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film dobilo je ostvarenje “Ugasi svjetlo” rediteljice Ivane Mladenović (Rumunija), a Nagradu za ljudska prava ostvarenje “Muški film” reditelja Nebojše Slijepčevića (Hrvatska).

Žiri Takmičarskog programa dokumentarnog filma činili su Damir Šagolj (predsjednik), te članovi Thomas Imbach i Audrius Stonys.

“Počasno Srce Sarajeva” direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio je producentu iz Hrvatske Branku Lustigu, koji je u emotivnom govoru naglasio da je jako uzbuđen i impresioniran nagradom, uz opasku da u Sarajevo dolazi od godine kada još mnogi od prisutnih nisu bili ni rođeni.

“Imam jako puno prijatelja ovdje i ovo srce koje sam dobio je zapravo njihovo srce, srce Sarajlija. Imam 80 godina i jako sam sretan da su večeras svi dobitnici nagrada mladi ljudi. Ovaj festival je bit filma, jer su to ljudi koji vole film. Na njima leži budućnost”, kazao je on.

Uliks Fehmiu je, primajući nagradu za najboljeg glumca 18. SFF-a, zahvalio svima koji su odgovorni za ovaj festival, ocijenivši da su njegovi organizatori nada za filmske stvaraoce iz regije, kada se govori o budućnosti filmske industrije s ovih područja.

Dobitnica “Srca Sarajeva” za najbolju glumicu Marija Pikić posebnu je zahvalu uputila rediteljici filma Aidi Begić, istaknuvši da bez nje ne bi mogla tako dobro ostvariti ulogu, te da joj je veliku pomoć pružila brojnim razgovorima tokom priprema za film. Zahvalila je i ostaloj ekipi filma što su imali povjerenje u njen rad.

Na večerašnjoj su svečanosti dodijeljene i CineLink nagrade. Eurimages koprodukcijska nagrada uručena je za ostvarenje “A Blast” reditelja Syllasa Tzoumerkasa (Grčka), CNC CineLink nagrada filmu “Man Don’t Cry” scenariste i reditelja Alena Drljevića (BiH), International Relations Arte nagrada ostvarenju “The Good Wife” scenariste i reditelja Mirjane Karanović i Stevana Filipovića (Srbija), Living Pictures nagrada filmu “S.K.” reditelja Laszloa Nemesa (Mađarska), CineLink Excellence nagrada ostvarenju “Quiet People” scenariste i reditelja Ognjena Sviličića (Hrvatska), te EAVE stipendija filmu “Dust Cloth” reditelja Ahu Oumrk (Turska).

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo