Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Završeni protesti u organizaciji Studentskog parlamenta univerziteta u Sarajevu, nastavak sutra!

Nemojte propustiti

Veliki broj učesnika, koji se sve vrijeme povećavao te u jednom trenutku bilo oko 1.000 demonstranata, mirno se razišao.

Foto: Muratović M.
Foto: Muratović M.

Studenti, nevladine organizacije i građani su ispoštovali molbu ministra nauke, obrazovanja i mladih u Kantonu Sarajevu Damira Marjanovića da protesti prođu mirno i dostojanstveno kao što to nalaže i ustanova univerziteta.

Današnje okupljanje bilo je radi pružanja podrške protestima koji su zahtijevali i hitno donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju ali i skretanje pažnje na položaj studenata.

Kako su predstavnici SPUS-a naveli, na proteste ih je natjeralo povećanje troškova školovanja te smanjenja tranši iz budžeta KS-a prema Univerzitetu u Sarajevu.

Danas je istaknut i cilj da se svaki dan nešto dešava ispred Parlamentarne skupštine BiH.

Za sutra su također najavljeni protesti, centralna manifestacija koja će ujediniti sve organizacije i zahtjeve koji će biti izneseni ispred PSBiH.

Trenutno se ispred parlamenta BiH nalazi oko 50 građana.

Ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu više desetina studenata okupilo se u krenulo u protestnu šetnju, kojom žele dati podršku protestima za hitno donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Studenti su nosili transparente na kojima je pisalo „JMBG”, „Jer Može Biti Gore”, „Hoćemo multivitaminsku BiH”, transparent na ćirilici na kojem piše „Hoćemo promjene”, kao i bijele trake na rukama na kojima je ispisano “JMBG”.

Kako je u izjavi za medije rekao predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković, današnji protest bio je nastavak onog održanog u petak, a osim podrške protestima ispred Parlamenta BiH, studenti će otići i pred Vladu Kantona Sarajevo, gdje će predati svoje zahtjeve.

„Naši zahtjevi su da se ne dopusti povećanje školarina kako se najavljuje, da se vrate sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo koja su namijenjena Univerzitetu, a koja su oduzeta, te da pokrene procedura smjene uprave Elektrotehničkog fakulteta, zbog vrijeđanja djece šehida i palih boraca. Okupljamo se s ciljem, kad krenemo u protestnu šetnju, da nam se priključe i studenti koji sjede u okolnim kafićima”, istakao je Nurković, prenosi Anadolija.

On je dodao da je bitno graditi svijest kod mladih ljudi i javnosti da se može nešto uraditi.

Demonstranti su nosili i pištaljke, trube te doboše kojima su pravili buku kako bi sprenuli pažnju na proteste.

Mirnim protestima Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, koji su zastali ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, radi ukazivanja na problem koji su u nadležnosti ove institucije, podršku je dao ministar za obrazovanje, kulturu i mlade Kantona Sarajevo Damir Marjanović.

Umanjeni troškovi iz budžeta KS-a prema Univerzitetu u Sarajevu te povećanje troškova školarine razlog su okupljanja ispred Vlade KS-a.

Marjanović je okupljenim kazao da je probleme preuzeo u svoje ruke te će nastojati da budu riješeni.

– Studentski standard je u boljoj poziciji nego protekle godine – dodao je Marjanović te naglasio da tranša nije smanjena tek kada ta tranša bude smanjena ove vlade neće ni biti, poručio je Marajnović, prenosi Fena.

Istakao je kada dođe do zahtjeva za povećanje školarine svi će o tome biti informirani a on smatra da za to uopće nema razloga.

Pored studenata i demonstranata, na Trgu Bosne i Hercegovine okupio se i veliki broj penzionera,roditelja djece bez matičnog broja rođene nakon 12. februara kad je ukinut dotadašnji zakon, kao i građana koji su ih došli podržati sa djecom koja se na platou ispred zgrade Parlamenta BiH igraju i crtaju. Građani koji prolaze pored zgrade institucija BiH autima, trube u znak podrške demonstrantima, prenosi Anadolija.

Pod sloganom „Kafa za JMBG”, organizatori protesta pozivaju sve građane BiH da se okupljaju na ovom mjestu kako bi izvršili pritisak na vlasti i institucije da njihove zahtjeve ispune.
Demonstranti su najavili i masovne proteste za sutra, te ističu kako neće odustati dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.
(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Obolio od tri različite bolesti nakon jednog ujeda krpelja

Testovi su pokazali da boluje od anemije, trombocitopenije, a ljekari su ustanovili i akutno otkazivanje bubrega i potencijalno oštećenje...

Možda vas zanima i ovo