Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Završeni protesti u Sarajevu – Gojer i Đozić: Schmidt je neprijatelj, nećemo nikada odustati od građanske Bosne i Hercegovine

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Završeni su protesti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja agencija Patria.

Nekoliko hiljada nezadovoljnih građana, koji na ovaj način pokazuju neslaganje s odlukama i potezima visokog predstavnika Christiana Schmidta, poslalo je poruku da međunarodna zajednica računa na njih i da se ne igra njihovim strpljenjem.

Pročitana je, između ostalih, i poruka bh. pisca Gradimira Gojera.

U tom pismu Gojer je Schmidta nazvao neprijateljom Bosne i Hercegovine.

“Odluke koje se planiraju nametnuti sakraliziraju poziciju HDZ-a”, ističe Gojer.

Upravo se čita:  Haos u Ukrajini: Uništena važna brana kod Hersona, panična evakuacija u toku

Protestima prisustvuje veliki broj predstavnika društveno – političkog života, a među njima je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Suad Đozić iz Udruženja Restart je na protestima ispred OHR kazao da su zahtjevi građana koji su se okupili samo jedan a to je da žele kada se već mijenja Ustav to uradi da se upostavi građanska država.

Đozić je objasnio zbog čega su protesti ispred OHR dok se mnogi pitaju zašto se ne protestuje zbog inflacije i sve većih troškova života.

Upravo se čita:  Inspektori apeluju na bh. građane: Prijavljujte nepravilnosti u cijenama!

“Imamo životne probleme, imamo niske plate, niske penzije, cijene gorvia sve divlja pa nam postavlju pitanje što se obraćate stranim delegacijama, OHR-u pored silnih svih problema. Dejtonski sporazum nam je napravio sistem koji je nakaradan koji veliča etničke zajednice a ne građane. Mi želimo građansku državu a ne ovo što imamo”, objasnio je Đozić.

Također, je Đozić istakao dva puta koja postoje.

Upravo se čita:  Poznata imena Hadžibajrićevih pomoćnika koje je danas priveo FUP

“Prvi put je napravljen presudama u Strazburu, apelacijama Zornić, Pilav, Sejdić-Finci. Evropski parlament je isto tako usvojio rezoluciju kojm nam je dao smjernice tim putem. Sada imamo drugi put da Zagreb preko traži da jedan entitet ima dvije trežine Hrvata i vlada FBiH a mi želimo građanski model države a ne gore od ovoga što imamo”, istakao je Đozić.

Na kraju, Đozić je rekao da se od građanski uređene BiH neće nikada odustati.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo