Petak, 26 veljače, 2021

Upao je u stan i silovao trudnu majku pred uplakanim djetetom

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

U nastavku iznošenja završnih riječi na suđenju Veselinu Vlahoviću Batku, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podsjetilo je na svjedočenja o ubistvima civila iz sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići, za šta se Vlahović tereti, saopćio je BIRN – Justice Report

batkoBehaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da je nekoliko ubijenih pronađeno na Petrovačkoj krivini na Trebeviću dok se za nekoliko tijela do danas ništa ne zna.

Jedno od svjedočenja je Omera Pecara, kao i njegove braće Ejuba i Seada, koji su kazali da su 14. juna 1992. optuženi Vlahović i Miro Ždrale došli na vrata njihove porodične kuće i izveli cjelokupnu porodicu, sa ženama, djecom i majkom te ih odveli na Jevrejsko groblje, gdje su dva člana ubijena.

“Omer je kazao kako se okrenuo i vidio optuženog da puca a potom da njegova kćerka i majka padaju na zemlju. Kasnije su tijela ukopali u bašti porodične kuće”, podsjetio je tužilac Krnjić Sudsko vijeće.

U grupi odvedenih komšija 15. juna 1992. godine, u čemu je učestvovao optuženi Vlahović, bili su Kemal Nuhanović, Željko Knežević i Muharem Đonlić.

O tome su, podsjetio je tužilac, svjedočili brojni svjedoci, među njima Elma Nuhanović, Branko Pucelj i Remzija Đonlić.

“Oni su posvjedočili da je Vlahović ovu trojicu muškaraca odveo iz stanova a njihova tijela su pronađena na Petrovačkoj krivini.

Svjedokinja Remzija Đonlić je htjela baciti džemper mužu s balkona, ali je optuženi rekao da mu neće trebati”, kazao je Krnjić.

O odvođenju i ubistvu Elbise Subašić, čije tijelo ni danas nije pronađeno, svjedočili su njena kćerka Aida te komšije Maida Tubin, zaštićeni svjedoci S-47 i S-22, kao i Šaban Lulić i Nafiza Hadžimuratović.

“Elbisa je bila sama u stanu dok su joj kćerke bile u drugom dijelu Sarajeva, ali su komšije kazale da je nju optuženi u junu 1992. izveo iz stana i vozilom je odvezao u nepoznatom pravcu”, naveo je tužilac.

Svjedoci Nikola Kovačević i zaštićeni svjedok S-25 govorili su o ubistvu Manuele Krešić, njenih roditelja i komšije.

“Svjedok Nikola Kovačević je rekao da je u junu 1992. čuo da je optuženi izveo Melitu Krešić i njenog muža Miljenka, te komšiju Kemala Smajića i odveo ih u nepoznatom smjeru, dok je zaštićeni svjedok S-25 pričao da ga je optuženi upoznao s Manuelom, tvrdivši da mu je to žena, da bi se poslije hvalio kako ju je ubio na Zlatištu”, rekao je tužilac, dodavši da tijela Manuele i komšije Smajića nisu nikada nađena.

O silovanju trudnice na Grbavici govorili su zaštićena svjedokinja S-10 te još jedan svjedok.

“Svjedokinja S-10 je rekla da je u stanu bila s jednoipogodišnjim djetetom i svekrom te da je optuženi došao u njihov stan i silovao je pred djetetom. Cijelo vrijeme su dijete i svjedokinja plakali”, kazao je tužilac.

Iznošenje posljednjeg dijela završnih riječi zakazano je za 28. decembar.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo