Četvrtak, 25 travnja, 2024

Zbog bolova u kičmi upućena na pregled, na magnetnu rezonancu naručena u decembru 2024. godine

Preporučeno

Sa izvještajem ljekara i uputnicom iz doma zdravlja Tatjana R. otišla je u Univerzitetski klinički centar Srbije da zakaže snimanje kičme magnetnom rezonancom početkom decembra, kako bi sa dobijenim nalazom što prije imala pravu dijagnozu i dobila terapiju.

– I kao da je to potpuno uobičajena pojava, na klinici su mi upisali termin – 5. decembar 2024. godina, priča za Nova.rs Tatjana R. (39), iz Beograda, koja je i dalje u šoku, jer će konačnu dijagnozu morati da čeka dvije godine ili da se “uhvati” za novčanik i uradi snimanje u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, gdje neće čekati.

Kada je dobila uputnicu za magnetnu rezonancu, Tatjana je znala da će biti problema i da će osvanuti na čuvenoj listi čekanja.

– Već dugo imam bolove u leđima, koji su sve jači. Kada sam otišla na pregled u dom zdravlja, moj ljekar uputio me je na rendgen, jer je shvatio da imam ozbiljan problem sa kičmom. Prema nalazu i mišljenju koje sam dobila od ljekara specijaliste radiologije, neophodan mi je snimak magnetom i pregled fizijatra i ortopeda. Sa uputom, na kojem jasno piše da je magnet kičme indikovao radiolog u domu zdravlja, otišla sam u Centar za radiologiju i magnetnu rezonancu UKCS-a – priča Tatjana.

Upravo se čita:  Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Ono što je tamo sačekalo, nije je iznenadilo, ali je razbjesnilo i razočaralo.

– Znala sam da me čeka “odlazak na listu”, ali sam vjerovala da će to biti možda nešto poslije Nove godine, recimo krajem januara ili u februaru, martu, do proljeća bih na analgeticima nekako i mogla da izdržim, potrudila bih se. Međutim, kada sam vidjela upisan datum, dodatno mi se slošilo. Pod rednim brojem 2 – “mjesto na listi čekanja u Centru za magnetnu rezonancu, KCS”, datum i vrijeme: 05.12.2024. – kaže Tatjana.

Upravo se čita:  Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Ona ističe da će tokom narednih dana razmisliti da li da plati privatnoj klinici i završi snimanje za jedan dan ili da naredne dvije godine trpi bolove čekajući na državnu ustanovu.

Čekanje dvije godine na magnetnu rezonancu gubi svaki smisao, a liječenje i šansa za oporavak pacijenta se drastično smanjuju, kaže za Nova.rs prim. dr. Branko Sbutega, ortoped i dugogodišnji ljekar na Institutu za ortopediju “Banjica”.

– Svako čekanje i duže od nekoliko sedmica ili mjeseci mijenja dijagnozu, a tako i potencijalnu terapiju, a stanje pacijenta se pogoršava. Zakazivanje magneta oboljelom za dvije godine gubi svaki medicinski smisao jer magnetna rezonanca je metoda koja pomaže u dijagnozi problema kičmenog stuba i postoje jasne indikacije kada je potrebno raditi ovu vrstu snimanja. Ona se ne radi iz radoznalosti, već da se ustanovi sadašnje stanje kičme. Ako danas postavite indikaciju da je potrebena magnetna rezonanca, a dobijete termin za dvije godine, onda ta indikacija gubi opravdanje – kaže prim.dr. Sbutega.

Upravo se čita:  Preminula u porođajnoj sali: Ovo je porodilja, majka četvero djece ukopana je u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti

Dodaje da postoje stanja koja mogu da se promjene i za nekoliko dana, a ne nekoliko mjeseci i godina.

– Magnet služi za evaluaciju trenutnog stanja, a ne za procjenu skolioze koja traje od ko zna kad. Uzrok deformiteta kičmenog stuba zbog kojeg se ljudima postavlja indikacija za magnet, može da bude različite prirode, može biti benigna ili maligna lezija kičmenog stuba, a to je potrebno saznati što prije. U toj procjeni vrijeme je bitan faktor. Vrijeme proteklo od pojave simptoma do postavljanja dijagnoze je, kako ja kažem “fond” izgubljenog vremena. Što je taj “fond” duži, šanse za uspješno liječenje i oporavak se smanjuju – objašnjava prim. dr. Sbutega.

Opširnije čitajte ovdje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas