Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Zašto je američki predsjednik neobično rezervisan o koronavirusu?

Nemojte propustiti

Trampovi komentari su u oštroj suprotnosti sa kritikama koje je žestoko iznosio na račun svog prethodnika, Baraka Obame, tokom epidemije ebole 2014. i 2015. godine, kada je u zapadnoj Africi umrlo vise od 11.000 ljudi.

Američki predsjednik Donald Tramp ima mnogo toga da kaže na sve teme, ali evidentno je da se vrlo oprezno izjašnjava o širenju smrtonosnog tipa koronavirusa u svijetu, ne želeći da izazove potrese na berzi niti da naljuti Kinu, piše AP.

Tramp, koji je, kako sam priznaje, opsednut čistoćom i uništavanjem bakterija, u javnosti malo govori o novom virusu od kojeg je umrlo 170 ljudi, a zaraženo više od 7.700 osoba.

Do sada je rekao da je o virusu razgovarao sa predsjednikom Kine Si Ðinpingom i da Peking i Vašington blisko sarađuju po tom pitanju.

“Blisko sarađujemo sa Kinom kad je riječ o virusu koji se širi”, rekao je juče Tramp nakon ceremonije potpisivanja novog trgovačkog sporazuma SAD sa Kanadom i Meksikom u Bijeloj kući.

Kasnije je na Tviteru objavio fotografije sa sastanka sa zvaničnicima administracije o koronavirusu, uz ocjenu da SAD imaju najbolje eksperte koji rade 24 sata.

Bijela kuća je potom saopštila da je na sastanku formiran 12-očlani tim za brzo reagovanje kao odgovor na novi virus, kojim predsjedava sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Aleks Azar.

Saradnici kažu da Trampov oprezan pristup temi koronavirusa predstavlja dio njegove političke strategije da bi se izbjeglo uznemirenje na berzi ili eventualno optuživanje Kine da ne upravlja dovoljno dobro situacijom.

Trampovi komentari su u oštroj suprotnosti sa kritikama koje je žestoko iznosio na račun svog prethodnika, Baraka Obame, tokom epidemije ebole 2014. i 2015. godine, kada je u zapadnoj Africi umrlo vise od 11.000 ljudi.

Tada je Tramp govorio da je Obama “glupan” i da je “nesposoban” i tražio da se ljudima iz zemalja zaraženih ebolom zabrani dolazak u SAD.

Tramp se tada čak zalagao i za to da se zaraženim američkim zdravstvenim radnicima zabrani da dođu u SAD da se liječe.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo