Nedjelja, 17 siječnja, 2021

Zbog čega je Dragan Čović nervozan: Traži ostavke članova CIK-a i optužuje ih za staljinističko djelovanje

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Efendić: Članovi Četvorke glasali s kamerom u olovci, Naša stranka kao mafijaška organizacija! Odgovorio mu Konaković!

Načelnik Općine Novi Grad u Sarajevu Semir Efendić oglasio se na Facebooku povodom konstituirajuće sjednica Općinskog vijeća koja je...

Dragan Čović: Građanska BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju ne vjerujem; Željko Komšić je bošnjački član Predsjedništva

- Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost...

Od sutra stupaju na snagu: Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ, sve mjere produžene za 14 dana

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, a početak primjene...

Slučaj u BiH: Vlasnik fotografske radnje osumnjičen za falsifikovanje blizu 200 nalaza u vezi PCR testiranja

PRIJEDOR - U toku je rad na kompletiranju predmeta, nakon čega će Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, biti dostavljen izvještaj...

– HNS vjeruje kako se jedino sudskim putem kroz neovisne institucije BiH može žurno riješiti probleme koje je izazvalo “nelegalno i nelegitimno tijelo CIK svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH”.

Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra da Centrlana izborna komisija BiH “sistemski ugrožava izborni proces u Gradu Mostaru” te traži neopozive ostavke članova CIK-a BiH “zbog direktnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru”.

– HNS upozorava na stalno rušenje ustavnog poretka, demokratskih normi i standarda. Niz proizvedenih afera u Bosni i Hercegovini u organizaciji, pod kontrolom i direktnim rukovodstvom CIK-a idu upravo u tome smjeru. Aktuelni sastav i djelovanje CIK-a BiH proizvod je “duboke države” i parasistema koji ima jedinstven cilj – rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 4 kroz utjecanje na izborne procese u staljinističkom izdanju – saopćeno je iz HNS-a.

Iz HNS-a ističu kako su Grad Mostar i svi njegovi stanovnici čekali 12 godina na izborni dan koji im je trebao omogućiti demokratsko i nesmetano izražavanje izborne volje, ali je izborni proces “ugrožen učinjenim nepravilnostima, propustima i nelegalnom kontaminacijom cjelokupnog procesa”.

– Nakon mnogih afera, neregularnosti, grubog kršenja i kompromitiranja izbornog procesa u Gradu Mostaru, dužni smo opet upozoriti na sve nepravilnosti te pozivamo nadležne institucije na reakciju, a počinitelje na krivičnu odgovornost – navode iz HNS-a te dodaju kako će danas službeno uputiti krivičnu prijavu i prema Tužilaštvu BiH.

HNS vjeruje kako se jedino sudskim putem kroz neovisne institucije BiH može žurno riješiti probleme koje je izazvalo “nelegalno i nelegitimno tijelo CIK svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH”.

– Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih otvorilo je put daljnjim nelegalnostima pod okriljem CIK-a BiH. Riječ je o tijelu koje je isključivo pod utjecajem i u funkciji politike koja ga je takvim kreirala i njegove članove instalirala – smatraju u HNS-u.

U saopćenju za javnost HNS navodi dalje kako su unatoč postignutom političkom sporazumu i usvojenim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar, upozoravali na neprihvatljivu odluku prilikom raspisivanja lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave te svjesno uvlačenje izbornog procesa u predbožićno i božićno vrijeme, izražavajući bojazan od mogućih malverzacija.

– Nelegitimni i nelegalno izabrani članovi CIK-a BiH svojim postupanjem i planiranim odlukama svjesno narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine i destabiliziraju politički prostor. Pokušaji, sada i kratkoročno ostvarene namjere, čisti su primjer razgradnje temeljnih demokratskih principa kojima je osnovni cilj slabljenja pozicije hrvatskog naroda i diskreditacija ustavom zajamčenih konstitutivnih prava – dodaje se u saopćenju.

HNS podsjeća međunarodne partnere, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar, i na druge odluke CIK-a BiH “koje su kompromitirale cjelokupan izborni proces kroz svjesno omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine stanovnika bošnjačke nacionalnosti na nepostojeće adrese” te napominje kako je po istom već formiran predmet u Tužilaštvu HNK-a.

– Organizirano omogućavanje utjecaja na izborni rezultat u tri gradska izborna područja nastanjena dominantno hrvatskim stanovništvom – Jug, Jugozapad i Zapad – kao i omogućavanje kompromitiranja izbornog procesa, pri kraju izbornog dana i nakon zatvaranja glasačkih mjesta trebali su obeščastiti potpisani sporazum i uskratiti Mostarkama i Mostarcima da slobodno biraju – navode iz HNS-a.

Svojim postupanjem članovi CIK-a, tvrdi HNS, uzrokuju nemjerljive posljedice suprotne demokratskoj izbornoj volji i integritetu izbornog procesa u Gradu Mostaru te rade institucionalnu sramotu od CIK-a BiH.

– Hrvatski narodni sabor zahtijeva hitne i neopozive ostavke članova CIK-a BiH zbog direktnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru, kao i dodatno uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti. Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH, kao i međunarodne partnere da najoštrije osude sve pokušaje manipulacije glasovima birača i izbornim rezultatima – stoji u saopćenju Ureda za informiranje HNS-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Poznati novi detalji masakra koji je potresao region: Slavili rođenje bebe kada je Enedin počeo ubijati, svemu svjedočila djeca

NOVI PAZAR - Jedan od poznanika ove porodice ispričao je za Blic da se Bekimova supruga porodila prije pet...

Možda vas zanima i ovo