Srijeda, 24 veljače, 2021

Zbog greške babice dječak rođen sa teškim oštećenjem mozga

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

Nakon mukotrpne bitke majke protiv bolnice koja je trajala 14 godina, tinejdžer rođen s oštećenjem mozga dobit će odštetu od 7,1 miliona funti (oko 16.800.000 KM).

doznajemoClare Scott počela je dugu pravnu bitku nakon što je sin Charlie rođen s ozbiljnim oblikom cerebralne paralize. Smatra se daje pupčana vrpca bila omotana oko Charlijevih ramena u maternici 20 minuta prije nego su babice primijetile. Da je problem bio uočen na vrijeme, Clare je mogla na hitan carski rez. Ovako je Charlie ostao bez kiseonika, i prošlo je 55 minuta dok je mogao samostalno disati.

Bolest mu je dijagnosticirana kad je imao šest mjeseci, sam ne može hodati, sjediti, govoriti ili piti i cijeli život će trebati posebnu njegu.

Charlijeva majka (36) pokrenula je sudski postupak protiv bolnice prije njegovog prvog rođendana. 12 godina su odbijali priznati bolnički nemar, ali prije dvije godine dokazano je da su babice pogriješile. Od tada su pokušavali utvrditi visinu odštete i kako će biti isplaćena. Dogovoreno je da se Charliju svake godine isplaćuje određena svota novca do kraja njegovog života.

Clare planira kupiti sinu odgovarajuća specijalna pomagala i osigurati mu odgovarajuću skrb. – Nijedna odšteta ne može nadoknaditi invaliditet, ali ipak znači sigurnost. Osjećam se bolje jer znam da kad jednog dana više ne budem mogla brinuti o njemu, on će biti zbrinut. Bila sam ljuta na bolnicu, jer da su radili svoj posao kako treba, mi bismo imali zdravo dijete. Medicinski stručnjaci utvrđivali su 14 godina šta se dogodilo i šta je pošlo po zlu. Na kraju je rukovodstvo bolnice priznalo grešku, ali samo zato jer ja nisam odustala.

Claire Scott je imala normalnu trudnoću sve dok nije otišla u roditi u Royal Bournemouth bolnici 1998. godine.
-Čim sam rodila, znala sam da nešto nije u redu. Charlije je bio bijel kao papir, a njegove ruke i noge, usne i nokti bili su plavi. Prošlo je 55 minuta dok je mogao samostalno disati.

Kada je Charlie imao devet mjeseci odlučili su tužiti bolnicu, jer su znali da je neko kriv za njegovo stanje.
-Bezgranično volim svog sina, ali on zahtijeva stalnu brigu i pažnju, i odlučila sam ga osigurati za budućnost. Nikada nismo razgovorali koliko novaca ćemo dobiti, ali mi je bilo važno da mogu reći ‘Charlie treba nova kolica, idemo kupiti ih’.

Nakon toliko godina borbe, bilo je zaista čudno shvatiti da je sve gotovo, kaže majka koja osim Charlija ima još četiri sina, Spencera 12, Harrisona 7, i Austina u Wilisa (obojica 6).

-Moja poruka ostalima je da nikad ne odustaju, bez obzira koliko teško bilo, kaže majka nakon 14-godišnje borbe s bolnicom.

(Doznajemo.com)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo