Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Zbog honorara od 104 eura, 5000 građana FBiH bez prava na liječenje

Nemojte propustiti

Zarada od 104 evra dovoljna je da nezaposleni građani BiH ostanu bez zdravstvenih osiguranja. Naime, više od 10.500 građana Federacije Bosne i Hercegovine skinuto je s evidencije nezaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine, objavio je portal vecernji.ba.

Samo polovina zato što je pronašla posao. Među preostalih 5000 su oni koji su na nekom honorarnom poslu zaradili više od 104 evra. Skidanjem s evidencije nezaposlenih, automatski svi oni su ostali bez prava na besplatno liječenje, odnosno zdravstveno osiguranje.

Nema odgovora

Udruženje nezaposlenih na taj problem upozorava od početka godine kada je zatražilo izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju. Ni poslije deset mjeseci odgovora nema.

“Brisanjem s evidencije krše se i ostala ljudska prava. Na primjer,imate majku koja je na evidenciji i djeca su osigurana preko nje. Međutim, kada je ona izbrisana, i djeca su obrisana i oni su ostali bez zdravstvenog osiguranja”, kaže Indira Smajlović iz Udruženja nezaposlenih Otium.

Zakon je na snazi još od 2005. godine, međutim, u Udruženju kažu kako se on tek nedavno počeo primjenjivati, i to ne u svim županijama.

Tako je u Sarajevskoj županiji po toj osnovi, u prvih šest mjeseci ove godine s liste nezaposlenih skinuto 862 ljudi.

– Nisu svi među njima u teškoj materijalnoj situaciji, kaže saradnik Zavoda za zapošljavanje i dodaje kako tek trećina ima primanja manja od 250 evra.

Kako oni ne bi ispaštali, i Zavod za zapošljavanje je tražila da se ovaj zakon izmijeni.

Zakonsko rješenje

“Jedini put da se riješi ovaj problem je da se promijeni zakonsko rješenje. Zna se ko mijenja zakonsko rješenje na prijedlog Vlade, Skupština Federacije, odnosno Parlament Federacije”, ističe Ranko Markuš, saradnik Zavoda za zapošljavanje Sarajevske županije.

Među političarima za sada dogovora nema. U julu je bez objašnjenja odbačen prijedlog jednog od zastupnika, a u ladici Ministarstva rada više od godinu dana stoje pripremljene izmjene zakona koje Vlada nije razmatrala.

“Ima nekih stvari koje prethodno treba dogovoriti i utvrditi. Što se želi i što se hoće s tim zakonom. Ići u neke veće promjene, reformske ili ne”, kaže Đana Kadribegović, pomoćnica federalnog ministra rada.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo