Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Zbog inflacije u eurozoni rastu rate kredita bh. građana

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Do povećanja kamatnih stopa dolazi nakon odluke Evropske centralne banke da prvi put nakon 11 godina digne kamatne stope, dok pokušava da kontroliše rastuću inflaciju u evrozoni.

Odluka Evropske centralne banke da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena kako bi obuzdala inflaciju, odrazila se i na banke u Republici Srpskoj. Od osam banaka, koliko ih posluje u bankarskom sektoru, šest je potvrdilo povećanje rata za svoje klijente, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo RS.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske potvrdila je da je rast anuiteta na kredite s promjenljivom kamatnom stopom neminovan, jer je došlo do rasta Euribora. Sve banke koje povećavaju rate kredita po osnovu promjenjive kamatne stope dužne su obavijestiti korisnike.

“Uvažavajući činjenicu da je promjenjiva kamatna stopa predviđena i prije samog zasnivanja ugovora o kreditu, tj. klijent je pravovremeno i tačno informisan o mogućnosti da dođe do promjene u visini kamatne stope, takva ista promjena ne bi trebalo da ugrozi sposobnost klijenta da uredno izmiruje svoje obaveze”, naveli su iz Agencije za bankarstvo RS.

Do povećanja kamatnih stopa dolazi nakon odluke Evropske centralne banke da prvi put nakon 11 godina digne kamatne stope, dok pokušava da kontroliše rastuću inflaciju u evrozoni. Evropska centralna banka povećala je ključnu kamatu za 50 baznih poena zbog inflacije u evrozoni, a do kraja godine planira novo povećanje.

“Moramo inflaciju dovesti na dva odsto u srednjoročnom razdoblju. To je imperativ, to je strategija, to je objektivan pregled”, izjavila je predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

Iako bankari tvrde da je riječ o blagom povećanju, građani strahuju od mogućih većih kamatnih stopa i, generalno, novih poskupljenja.

Očekuje se da će inflacija neko vrijeme ostati visoka zbog kontinuiranih pritisaka izazvanih cijenama energije i hrane. Viši inflacijski pritisci proizilaze i iz pada vrijednosti evra.

“Beg iz eura i konverzija u druge valute je izazvalo dodatni pritisak na gubitak vrednosti eura, pa je time izazvana potreba povećanja kamatnih stopa, kako bi ljudi ostali u eurima u Evropi. Mi ćemo platiti cenu, nažalost, ali nadam se da to neće biti previše jer kamate su bile oko četiri posto plus Euribor, pa će svako ko pogleda svoj ugovor moći da se konsultuje kolika mu je kamata”, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupno plasirani krediti sa promjenljivom kamatnom stopom, odnosno sa klauzulom Euribor, u bankarskom sektoru Republike Srpske iznose 1,9 milijardi konvertibilnih maraka.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo