Subota, 27 veljače, 2021

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i vodi s državnog nivoa.

Iako je i zvanično predstavljen plan vakcinacije u Federaciji, a prethodno je to učinjeno u manjem bh. entitetu, činjenica je da BiH debelo zaostaje u procesu vakcinacije. Pogotovo kada je riječ o zemljama Evropske unije.

Kako je jučer obznanjeno, čelnici država članica Evropske unije sastat će se iduće sedmice kako bi razgovarali o planovima za kovid-pasoše, koji bi ljudima koji su primili vakcinu omogućili putovanje i odlazak na odmor bez ograničenja. Iako ta ideja već izaziva zabrinutost zbog privatnosti, razmjene podataka i diskriminacije, ipak, vlade mnogih članica EU su nagovijestile da će podržati takav prijedlog.

Naš ugledni infektolog, dr. Ednan Drljević ističe da je BiH u osnovi pogriješila. Kako objašnjava, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i vodi s državnog nivoa.

– U pandemiji sve treba ići s nivoa države, da na nivou Ministarstva civilnih poslova radi koordinacijsko tijelo i stoga mi ne možemo nikakvu adekvatnu mjeru poduzeti. A najadekvatnija mjera u sprečavanju infekcije je vakcinacija. Kanton Sarajevo je odobrio sredstva za nabavku vakcine, ali se opet mora ići preko države – kaže on.

Napominje da zdravstveni radnici i oni u staračkim domovima širom Evropske unije već primaju drugu dozu vakcine, dok je kod nas kašnjenje sveprisutno.

-Mi, dakle, kasnimo već mjesec. Kada nam dođu vakcine, trebat će vremena za skladištenje, distribuciju, nakon čega slijedi vakcinacija, a potom treba proći 21 dan za drugi ciklus. Taj zeleni karton, odnosno, COVID pasoš o kojem se priča može se dobiti tek nakon druge vakcinacije i izgledno je da će nam to pričinjavati znatne probleme, jer našim građanima, privrednicima će biti uskraćena putovanja u druge zemlje. Bojim se da ćemo do polovine ljeta čekati na drugi ciklus vakcinacije – upozorava dr. Drljević.

Dozvola za vakcinaciju

Iako su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH obećali odgovoriti na naš upit o tome mora li ova institucija dati dozvolu za vakcinaciju protiv COVID-19, odgovor do zaključenja ovog izdanja nismo dobili, piše Avaz.

Također, do sada nije zaprimnjen nijedan zahtjev za vakcinaciju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šta će biti s ekonomijom, privredom, turističkom sezonom u BiH…? Zbog problema s nabavkom vakcina granice bi se mogle dodatno zatvoriti!

Domaći privrednici koji rade za strane firme morat će računati da će te kompanije prebaciti u druge zemlje svoje...

Možda vas zanima i ovo