Petak, 17 rujna, 2021

Zbog mogućih prijetnji Rusije: SAD raspoređuje tenkove i vojnike u Evropi

Nemojte propustiti

– Prema Carterovim riječima, SAD će rasporediti oko 750 američkih vojnika u baltičkim zemljama kako bi se suprotstavili prijetnji koje bi mogle doći iz Rusije ili nekih terorističkih organizacija

Sjedinjene Američke Države rasporedit će 250 tenkova, drugog naoružanja te pješadijska borbena vozila kao i vojnike u baltičkim i evropskim istočnim zemaljama NATO-a kao znak suočavanja s “mogućim prijetnjama” iz Rusije, kazao je jučer američki sekretar za odbranu Ashton Carter, prenosi Anadolu Agency (AA).

Carter je ovo najavio nakon sastanaka u estonijskoj prijestolnici Talinu s ministrom odbrane Estonije Svenom Mikserom, litvanskim ministrom odbrane Juozas Olekasem i latvijskim sekretarom Ministarstva odbrane, Janisom Sartsom.

Prema Carterovim riječima, SAD će rasporediti oko 750 američkih vojnika u baltičkim zemljama kako bi se suprotstavili prijetnji koje bi mogle doći iz Rusije ili nekih terorističkih organizacija. Govoreći o tome, istakao je kako će se oprema koristiti u svrhe vojnih vježbi u regionu.

Pored toga, kako je kazao Carter, SAD će uložiti 67 miliona dolara u vojnu infrastrukturu Latvije te 40 miliona dolara u istu infrastrukturu Estonije. Također, vojna oprema SAD-a bit će raspoređena i u Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Njemačkoj.

Baltičke zemlje izrazile su zabrinutost zbog mogućeg scenarija ukrajinskog tipa te prijetnja koje može izazvati Rusija. Predsjednik te zemlje, Vladmir Putin odbacio je takve prijedloge, nazivajući ih “maštarijama ludih ljudi”.

U izjavi za talijanski list “Corriere della Sera” Putin je početkom mjeseca kazao kako “samo luda osoba u snu može da zamisli da bi Rusija mogla iznenada napasti NATO”.

Ministri obdrane NATO-a će se tokom sedmice sastati gdje će razgovarati o “prilagođavaju NATO-a novim izazovima okruženja”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo