Nedjelja, 1 listopada, 2023

Zbog nebrige nadležnih institucija: Studenti primorani da renoviraju Studentski dom Bjelave

Preporučeno

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) u saradnji sa Udruženjem studenata Studentskog centra pokreće akciju renoviranja i sanacije kritičnih dijelova Studentskog doma Bjelave.

130109057 (1)Zbog nebrige i neodlučnosti nadležnih institucija koja traje već godinama, SPUS će provesti akciju kojom će obezbijediti i prikupiti finansijska i druga potrebna sredstva za renoviranje onih prostorija za koje studenti kažu da je sanacija neophodna.

Zahvaljujući solidarnosti studenata koji uplatama, za aktivnosti SPUS-a i studentskih organizacija svih fakulteta i akademija UNSA, direktno podržavaju studentski aktivizam, ova akcija ima još veću podršku i tako je njena realizacija olakšana, poručuju organizatori akcije, koji će prvo iz svog budžeta izdvojiti dio novca kojim će se prije svega renovirati nekoliko toaleta u domu, jer studenti jedva da imaju tople vode.

Upravo se čita:  Stigla je jesen: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina, nadležni najavili mogućnost poplava

Nakon toga će krenuti u lobiranje među kompanijama koje bi mogle biti potencijalni donatori u novcu ili materijalu, a treći dio akcije će biti prikupljanje novca od građana na štandovima u centru Sarajeva.

Cilj ove akcije je prije svega pomoć studentima koji žive u veoma lošim uslovima, ali i slanje poruke cjelokupnoj javnosti o sramnom odnosu nadležnih institucija prema studentima, koji su primorali studente na ovu vrstu borbe za svoja prava.

Upravo se čita:  Lišen slobode kamiondžija iz Kaknja koji je prevozio 5.280 kila uglja

Pored činjenice da oko 2.000 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine koristi usluge Studentskog centra, već godinama nijedna državna ni kantonalna institucija, niti Univerzitet u Sarajevu nisu učinili konkretne korake ka rješavanju ovog problema. Iako je obrazovanje u većini evropskih zemalja razvojna komponenta, to nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom koja je apsolutna gluha na ulaganje u obrazovanje mladih i s tim u vezi iz godine u godinu, pojedini kantoni odlučuju izdvajati manje novčanih sredstava za subencioniranje studenata.

Upravo se čita:  U entitetu RS sutra Dan žalosti zbog ''tragičnih dešavanja na Kosovu''

Slijedom navedenog nakon ove akcije Studentski parlament će se aktivno uključiti u zagovaranje zakona o studentskom standardu koji bi trebao direktno eliminisati diskriminaciju i kršenje ljudskih prava koja su sada prisutna u procesu obrazovanja i koji bi trebao zaštiti i poboljšati studentski standard u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Akcija će biti provedena u periodu od januara do marta 2013. godine, saopćeno je iz SPUS-a.

(Klix.ba)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Okončana je u četvrtak sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o proizvodnji...

Možda vas zanima i ovo