Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Zbog nebrige nadležnih institucija: Studenti primorani da renoviraju Studentski dom Bjelave

Nemojte propustiti

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) u saradnji sa Udruženjem studenata Studentskog centra pokreće akciju renoviranja i sanacije kritičnih dijelova Studentskog doma Bjelave.

130109057 (1)Zbog nebrige i neodlučnosti nadležnih institucija koja traje već godinama, SPUS će provesti akciju kojom će obezbijediti i prikupiti finansijska i druga potrebna sredstva za renoviranje onih prostorija za koje studenti kažu da je sanacija neophodna.

Zahvaljujući solidarnosti studenata koji uplatama, za aktivnosti SPUS-a i studentskih organizacija svih fakulteta i akademija UNSA, direktno podržavaju studentski aktivizam, ova akcija ima još veću podršku i tako je njena realizacija olakšana, poručuju organizatori akcije, koji će prvo iz svog budžeta izdvojiti dio novca kojim će se prije svega renovirati nekoliko toaleta u domu, jer studenti jedva da imaju tople vode.

Nakon toga će krenuti u lobiranje među kompanijama koje bi mogle biti potencijalni donatori u novcu ili materijalu, a treći dio akcije će biti prikupljanje novca od građana na štandovima u centru Sarajeva.

Cilj ove akcije je prije svega pomoć studentima koji žive u veoma lošim uslovima, ali i slanje poruke cjelokupnoj javnosti o sramnom odnosu nadležnih institucija prema studentima, koji su primorali studente na ovu vrstu borbe za svoja prava.

Pored činjenice da oko 2.000 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine koristi usluge Studentskog centra, već godinama nijedna državna ni kantonalna institucija, niti Univerzitet u Sarajevu nisu učinili konkretne korake ka rješavanju ovog problema. Iako je obrazovanje u većini evropskih zemalja razvojna komponenta, to nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom koja je apsolutna gluha na ulaganje u obrazovanje mladih i s tim u vezi iz godine u godinu, pojedini kantoni odlučuju izdvajati manje novčanih sredstava za subencioniranje studenata.

Slijedom navedenog nakon ove akcije Studentski parlament će se aktivno uključiti u zagovaranje zakona o studentskom standardu koji bi trebao direktno eliminisati diskriminaciju i kršenje ljudskih prava koja su sada prisutna u procesu obrazovanja i koji bi trebao zaštiti i poboljšati studentski standard u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Akcija će biti provedena u periodu od januara do marta 2013. godine, saopćeno je iz SPUS-a.

(Klix.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Popuštanje mjera u dijelovima države: Slovenija otvara kafiće, restorane i srednje škole

Kafići i restorani u dva regiona, u Posavju i na jugoistoku Slovenije, moći će od danas da rade normalno...

Možda vas zanima i ovo