Subota, 19 lipnja, 2021

Zbog neodgovornih pojedinaca: U FBiH se ozbiljno razmišlja o potpunoj zabrani ili reduciranju kretanja tokom vikenda

Nemojte propustiti

„Nažalost ova bolest je pogodila cijeli svijet, i ovakvi uvjeti življenja nisu nešto što smo navikli, ali se moramo pridržavati”, poručuju iz Kriznog štaba

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je da testirano 4.991 osoba u Federaciji, od čega su 502 pozitivna slučaja.

„U odnosu na jučer imamo novih potvrđenih 27 slučaja, sa 538 osoba koje su testirane jučer kazuju da je testiranje povećano i već ustaljeno. U FBiH imamo 75 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega je 7 na respiratoru. Raduje nas 27 oporavljenih sugrađana, a narednih dana očekujemo još 10 novih oporavljenih. Njih 10 su već imali po jedan negativan test, još jednom kada pokaže se pokaže negativan test možemo reći da su oporavljeni“, kazao je Čerkez.

Kazao je da su zabrinuti, zbog sve masovnijeg kršenja mjera.

„Ozbiljno razmišljamo i dali smo preporuku da se zabrani ili reducira kretanje tokom vikenda, jer je ovo stanje neodrživo. Žao nam je zbog odgovornih građana, ali zbog pojedinaca koji šetaju u grupama, piju kafu, doći ćemo u situaciju da nećemo moći obavljati normalne potrebe. Zato još jedan apel za sve sugrađane. Nije dobro ni za vas ni za druge. Epidemiološka situacija po brojkama izgleda stabilna, ali je ozbiljna i može doći do naglog povećanja“, kazao je Čerkez.

Goran Čerkez

Dodao je i da će biti vremena i za slavlja i povratak normalnom životu.

„Nažalost ova bolest je pogodila cijeli svijet, i ovakvi uvjeti življenja nisu nešto što smo navikli, ali se moramo pridržavati, jer samo ako se budemo pridržavali ovih mjera, moći ćemo kontrolirati ovu situaciju“. dodao je Čerkez.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo