Subota, 27 studenoga, 2021

Zbog neodgovornih političkih prepucavanja: Ostao bez podrške zakon o osnivanju Fonda FBIH za pomoć nastradalim u poplavama

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu nije dao većinsku podršku Prijedlogu zakona o osnivanju federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH.

Prema rezultatima pojedinačnog izjašnjavanja poslanika prozivkom, za zakon je glasalo njih 48, 12 je bilo protiv a 11 uzdržanih. Dva glasa nedostajala su da zakon dobije većinu.

Podršku su izrazili poslanici Socijaldemokratske partije BiH, prisutni članovi Stranke demokratske akcije (dosta njih je bilo odsutno u momentu glasanja), kao i poslanici Stranke za BiH, Narodne stranke “Radom za boljitak”, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i nekolicina nezavisnih poslanika.

Članovi Saveza za bolju budućnost BiH većinom su bili uzdržani a protiv su se izjasnili poslanici Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990 te pojedinci iz manjih stranaka i neki od nezavisnih poslanika.

O zakonu je glasano dva puta.

U prvom krugu glasanja uobičajenim općim izjašnjavanjem poslanika elektronskim putem, na monitoru je stajalo da se za zakon izjasnilo 58 članova Predstavničkog doma, što je bilo dovoljno za podršku, ali je šef poslaničkog kluba Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić izrazio sumnju u te rezultate i zatražio pojedinačno izjašnjavanje prozivkom.

To je i učinjeno te se ispostavilo da je u drugom krugu za zakon glasalo 48 poslanika.

Za razliku od Zakona o osnivanju fonda, većinom glasova je danas odobren drugi zakon, predložen također iz Federalne vlade po hitnom postupku u setu propisa čija je suština sanacija posljedica katastrofalnih majskih poplava.

Službeni naziv mu je Prijedlog zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Ovaj zakon podrazumijeva nekoliko konkretnih pogodnosti za općine i kantone. To se, prije svega, odnosi na mogućnost prenamjene novca koji se prikuplja od različitih naknada, poput naknada za izgradnju skloništa, za korištenje i unapređenje šuma, za zaštitu okoliša i drugih naknada te taksi koje sada imaju striktnu namjenu utroška.

Tako prikupljen novac može u periodu od godinu dana biti korišćen za projekte obnove i sanacije. Procjene su da bi na ovaj način bilo osigurano oko 100 miliona KM za ove namjene.

Ovim zakonom, kako je obrazloženo iz Vlade FBiH, predviđeno je i da se iz neto plaće svih radnika zaposlenih u organima vlasti Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave i pravnih osoba, čiji je osnivač Federacija, kanton i jedinica lokalne samouprave, izdvoji u narednih šest mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona, po jedna dnevna zarada iz mjesečne neto plaće svakog zaposlenika i usmjeri na otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i obnovu.

Ovaj novac neće se izdvajati ukoliko zaposlenik pisanim putem obavijesti poslodavca da to ne želi.

Osim toga, predviđeno je i da se iz plaće svih drugih zaposlenika u FBiH izdvaja po jedan posto od neto plaće u periodu od šest mjeseci u iste namjene, a novac se neće izdvajati ukoliko radnik obavijesti poslodavca da nije saglasan s tim.

Danas je u Predstavničkom domu odobren i treći akt iz navedenog seta – Prijedlog zakona o prijenosu vlasništva nad nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i općina.

Njime se stvaraju preduslovi za dodjeljivanje zemljišta, bez naknade, porodicama ili privrednim subjektima koji su zbog klizišta ostali bez imovine i ne mogu se više vratiti na ta područja.

Odobrene akte, da bi stupili na snagu, mora usvojiti i Dom naroda čija je vanredna sjednica najavljena za ponedjeljak.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo