Subota, 27 studenoga, 2021

Zbog nestanka oružja s dužnosti privremeno udaljena dva pripadnika OS BiH

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Na osnovu preliminarnih rezultata istrage, povodom nestanka dijela materijalno-tehničkih sredstava (MTS-a) na vojnoj lokaciji ”Krčmarice”, Banjaluka, ustanovljeno je da postoje indicije o propustu u radu vojne organizacije na spomenutoj lokaciji, te liniji komandovanja i kontrole, kao i neposredna odgovornost rukovalaca MTS-a.

Iz navedenih razloga, te kako u daljem postupku ne bi došlo do ometanja istrage, a radi utvrđivanja odgovornosti i svih relevantnih činjenica i okolnosti nestanka navedenih materijalno-tehničkih sredstava, načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH (OS BiH) je privremeno udaljio s dužnosti dva pripadnika OS BiH, do okončanja procesa.

Na osnovu preliminarnih rezultata istrage utvrđen je nedostatak MTS-a: 599 komada detonatorskih kapisli DK-8, 25 električnih kapisli EDK, jedan upaljač SU 24 sata M 70, 16 komada upaljača GPB-2, tri komada upaljača PDM 51 A5 i 12 komada upaljača UMNP-1.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Komisija OS BiH za provođenje interne istrage nastavljaju istražne radnje o ovom slučaju.

Po okončanju istražnog postupka i utvrđivanju svih činjenica vezanih za ovaj vanredni događaj, javnost će biti blagovremeno obaviještena, saopšteno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo