Petak, 22 listopada, 2021

Zbog neusvajanja zakona BiH prijete katastrofalne posljedice

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj jučer drugi put nije podržala principe Prijedloga zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, jer su i ovaj put članovi Komisije iz Republike Srpske glasali protiv uz obrazloženje da se zakonom prenose nadležnosti s entiteta na državu.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je da je ovo ministarstvo izradilo Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ali članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost iz Republike Srpske nisu dali podršku. Dodaje da će blokada ovog zakona u Paralamentu BiH biti vrlo loša, prvenstveno po imidž i privredu BiH.

Iz Vijeća Evrope i Evropske unije je više puta upozoreno da se zbog neusvajanja ovog zakona BiH potencijalno može naći u “društvu” Irana i Sjeverne Koreje kada je u pitanju ova oblast. Osim toga, Sjedinjene Države su posebno zabrinute za ovakve slučajeve, a imaju veliki uticaj na MMF, a nedavno u razgovoru s predstavnicima bh. medija diplomati bliski Delegaciji EU je kazao “ne trebamo onda ništa dalje govoriti”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Evropski parlament se “ujedinio” zbog BiH, stigla i reakcija iz RS

Kako je kazao Radišić, ovo je rijedak slučaj da su predstavnici različitih političkih opcija u Evropskom parlamentu nastupili zajednički. Savjetnik...

Možda vas zanima i ovo