Srijeda, 20 listopada, 2021

Zbog novih “političkih” stavova FSRS, FIFA i UEFA opet mogu suspendovati fudbal u BiH

Nemojte propustiti

aa_picture_20150306_4712948_web

Članovi IO zastupaju stav da u prvoj sezoni nakon skraćenja Premijer lige sa 16 na 12 ekipa Republika Srpska ima zagarantovanu trećinu učesnika (četiri kluba) od kojih bi tri ostala u ligi plus šampion Prve lige Republike Srpske. S tim prijedlogom skupština FSRS ići će ka skupštini N/FS BiH zakazanoj za 16. april u Sarajevu, „politički“ je zaključeno na ovosedmičnoj sjednice Izvršnog odbora FSRS, što je u gruboj suprotnosti sa pravilima i načelima FIFA i UEFA

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske podržao je prijedlog skraćenja Premijer lige BiH sa 16 na 12 klubova, ali traže da bez obzira na konačnu kompletnu tabelu, odnosno sportski rezultat, u prvoj sezoni rekonstruisanog takmičenja ovaj entitet ima zagarantovane četiri ekipe u društvu najboljih.

„Članovi IO zastupaju stav da u prvoj sezoni nakon skraćenja Premijer lige sa 16 na 12 ekipa Republika Srpska ima zagarantovanu trećinu učesnika (četiri kluba) od kojih bi tri ostala u ligi plus šampion Prve lige Republike Srpske. S tim prijedlogom skupština FSRS ići će ka skupštini N/FS BiH zakazanoj za 16. april u Sarajevu“, „politički“ je zaključeno na ovosedmičnoj sjednici IO FSRS, što je u gruboj suprotnosti sa pravilima i načelima Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) i Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

– FIFA i UEFA: Zabrana diskriminacije protivnika na sportskom terenu –

Naime, FIFA i UEFA od svih svojih nacionalnih federacija, pa tako i N/FS BiH u čijem je sastavu FSRS, isključivo traže primjenu striktnih pravila „sportskog rezultata i zabranu bilo kakve diskriminacije protivnika na sportskim terenima“, analizira Anadolu Agency (AA).

Shodno tome, uskraćivanjem mogućnosti protivniku da na osnovu sportskog rezultata ostane u Premijer ligi BiH, stav IO FSRS krši pravila FIFA i UEFA i može imati dalekosežne posljedice za fudbal u BiH. Zaključak IO FSRS, ne samo da onemogućava klubovima iz entiteta Federacije BiH da na osnovu sportskog rezultata ostanu u Premijer ligi, već može diskriminisati i klubove iz entiteta Republika Srpska, jer u slučaju da u prijelaznoj sezoni četiri ili više ekipa iz ovog entiteta izbore ostanak u bh. eliti, jedan ili njih više bi morali bit izbačeni iz takmičenja.

Slične prijedloge entitetski Savez sa sjedištem u Banjoj Luci imao je i uoči formiranje Premijer lige BiH na cijelom teritoriju zemlje i prve sezone 2002/2003. Tada su predlagali da bez obzira na rezultat u tadašnjoj kompromisnoj ligi od čak 22 kluba najbolje plasirani iz RS ima zagarantovano učešće u Evrope. Na to su im se nasmijali čelnici FIFA i UEFA i na stol im stavili ponudu „uzmi ili ostavi“. Iz FS RS prihvatili su na koncu igranje u državnoj ligi bez ikakvih ultimatuma, kako njihovi klubovi ne bi ostali u daljnoj izolaciji uzrokovanoj odbijanjem ulaskom u članstvo N/FS BiH (samo klubovi iz Federacije BiH od 1998. do 2003. godine igrali su Premijer ligu i učestvovali u UEFA takmičenjima).

Predsjednik Mile Kovačević i njegovi saradnici u FSRS „zaboravili“ su i da su FIFA i UEFA zbog njih, njihovih i dijela zapadnohercegovačkih „političkih stavova i odluka“ u fudbalu, odbijanja usvajanja Statuta N/FS BiH, 2011. godine na nekoliko mjeseci suspendovali bh. Savez iz svoga članstva. Kovačević i njegovi sljedbenici upravo tada su glasali za izolaciju fudbala u RS i BiH, ali su nakon što je Komitet za normalizaciju ispunio tražene reforme iz UEFA i FIFA, ponovo dijelom došli na vlast na fudbalskim izborima u BiH održanim krajem 2012. godine. I od tada ponovo trguju, ucjenjuju, a sada i politiku ponovo upliću u sport, što bi opet moglo za posljedicu imati i eventualnu suspenziju BiH sa fudbalske karte svijeta.

„Ovo je Bosna. Mnogi imaju maksimalističke zahtjeve. Kompromis treba naći, ali ovo što traže sada iz FSRS oko smanjenja broja klubova u Premijer ligi BiH je nemoguće, naprosto neizvodivo. I kada bi im htjeli izaći u susret to je nemoguće jer je u suprotnosti sa načelima i pravilima FIFA i UEFA“, rekao je za Anadolu Agency Nurdin Peštalić, član Izvršnog odbora N/FS BiH i tročlane komisije koja je izradila dva prijedloga o načinu smanjenja broja klubova u društvu najboljih sa 16 na 12, logično, na osnovu sportskih rezultata.

– Peštalić: Razum će prevladati –

Peštalić, „alfa i omega“ premijeligaša Zvijezde iz Gradačca, smatra i da se u fudbalu ne može tražiti „nacionalno“

„Nemoguće je tražiti nacionalnu kvotu klubova u ligi. Pa za dvije, tri godine do kada će se liga nadam se smanjiti vjerovatno imat ćemo privatne klubove, kakve nacionalne, itd… Ko je nama kriv u Gradačcu ako Zvijezda ne ostane u ligi 12. Ako ispadnemo, ispadnemo, borit ćemo se na osnovu sportskog rezultata da se vratimo u ligu“, kazao je Peštalić, naglasivši:

„Ipak, razum će prevladati i u aprilu ćemo donijeti odluku da se Premijer liga, napokon, za opšte dobro svih klubova u oba entiteta i kvaliteta našeg fudbala skrati na 12 klubova, i to na jedini mogući način na osnovu sportskog rezultata. Moje mišljenje je da je Mile Kovačević razuman čovjek i da će do Skupštine N/FS BiH stvari doći na svoje, te da ćemo zajedno izglasati bolju fudbalsku budućnost i ligu 12 bez nacionalnih, regionalnih, klupskih, ličnih interesa“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo