Subota, 15 svibnja, 2021

Zbog »patriota« moguć svjetski rat

Nemojte propustiti

Planirano razmještanje NATO raketa “patriot” na tursko-sirijskoj granici moglo bi dovesti do svjetskog rata, izjavio je komandant iranskih oružanih snaga.

Foto: Arhiv

“Svaka od tih raketa je ‘crna tačka’ na mapi svijeta, čiji je cilj da izazove svjetski rat”, rekao je general Hasan Firouzabadi, a prenosi Rojters.
“Oni prave planove za svjetski rat. Ovo je veoma opasno po budućnost čovječanstva, kao i čitave Evrope”, istakao je Firouzabadi.
Turska, koja podržava pobunu protiv sirijskog režima, obratila se za pomoć NATO-u nakon što su sukobi iz Sirije, koji traju već 21 mjesec, počeli da se “prelivaju” preko njene granice. Alijansa je ovaj zahtjev zvanično odobrila 4. decembra.
Sistem “patriot” projektovan je za presretanje aviona i projektila. U Turskoj će biti razmješteno i oko 400 njemačkih i 360 holandskih vojnika.
NATO tvrdi da razmještanje sistema “patriot” u Turskoj ima isključivo odbrambenu svrhu, dok Rusija, Sirija i Iran upozoravaju da će ono dodatno povećati nestabilnost u regionu.

Izvor: Agencije

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo