Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Zbog porezne utaje osuđen Sead Heco, oduzeto mu skoro 700 hiljada KM

Nemojte propustiti

Istovremeno, presudom je oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u novčanom iznosu od 690.156,69 KM.

Nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Seada Hecu i pravno lice “Hecoprom” odgovornim zbog produženog krivičnog djela porezna utaja te nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

Sead Heco je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM dok je pravnom licu “Hecoprom” izrečena novčana kazna u iznosu od 20.000 KM koju su dužni platiti u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

Istovremeno, presudom je oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u novčanom iznosu od 690.156,69 KM. Navedena imovina postaje vlasništvo, odnosno imovina Federacije Bosne i Hercegovine.

Sead Heco je osuđen jer je od početka 2009. do početka 2014. godine u svojstvu direktora i odgovorne osobe u firmi “Hecoprom”, izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na plaće i poreza na dohodak, te je i odobrio izdvajanje novca u druge svrhe a ne za plaćanje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM.

Na ovaj način je firmi “Hecoprom” omogućio raspolaganje tim novcem, odnosno, pribavio joj nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM, te je tako oštetio budžet za navedeni iznos.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo