Subota, 16 listopada, 2021

Zbog povećanja duga Sarajevogasa: BH gas uveo redukcije

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Zbog povećanja duga Sarajevogasa prema BH gasu koji iznosi preko 70 miliona KM, primorani smo izvršiti reduciranu isporuku gasa prema Sarajevogasu, saopćeno je iz BH gasa.

Navedena mjera je u skladu sa zaključcima Vlade FBiH od 10. ferbruara i Vlade KS-a od 23. februara, i ona je neophodna da bi se obezbijedilo snabdijevanje gasom BiH u narednom periodu.

Naglašavamo da smo obezbjedili dovoljne količine gasa za održavanje gasnog sistema i isporuku zaštičenim potrošačima, u skladu sa bilansom energetskih potreba za Kanton Sarajevo, te je odgovornost na kompaniji Sarajevogas da rasporedi isporučene količine gasa prema ovim kategorijama korisnika.

Očekujemo u najkraćem roku da Sarajevogas, shodno pomenutim zaključcima Vlade FBiH i Vlade KS-a, izmiri dio obaveza i dostavi mjenice kao garant plaćanja, te da u narednom periodu ispoštuju dinamiku plaćanja koju su predložili zajedno sa Vladom KS-a.

U cilju informisanja javnosti navodimo da je Sarajevogas u januaru uplatio samo 10 miliona KM, a u februaru 11,8 miliona KM, što je 35 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Redukcija je uvedena kako bismo zaštitili gasni sistem BiH, kao i potrošače koji redovno izmiruju obaveze.

Ukoliko Gazprom poduzme mjere obustave gasa prema BiH, potpunu odgovornost preuzima Sarajevogas i njegov vlasnik, saopćeno je iz ove kompanije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo