Četvrtak, 25 veljače, 2021

Zbog prevelikih vrućina: Broj intervencija povećan za 50 posto

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

Broj intervencija Odjela hitne službe Doma zdravlja u Mostaru povećao se posljednjih dana za 50 posto, potvrdio je za Fenu voditelj Odjela Hitne službe dr. Zdenko Klarić.

Foto: IlustracijaPo njegovim riječima, Hitna služba prije ekstremno visokih temperatura imala je dnevno 50-ak intervencija, a posljednjih dana taj broj prelazi i 100 intervencija dnevno.

“Posljednjih dana najviše problema imaju kronični bolesnici i starije osobe, na čije zdravstveno stanje jako utječu visoke temperature. Građani nam se obraćaju zbog dehidracije, povraćanja, proljeva, pada ili povećanja tlakova te vrtoglavica. Imamo slučajeva i sunčanice, posebno kod djece”, kazao je dr. Klarić.

On je istaknuo kako bi se građani trebali pridržavati uputa koje je izdao Krizni stožer Ministarstva zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije. Ako je moguće, treba izbjegavati izlaganje suncu u razdoblju od 10 do 16 sati, piti puno tekućine i jesti laganiju hranu, odnosno voće i povrće.

Po riječima glasnogovornice Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Silve Šunjić, broj pacijenata u Centru urgentne medicine nije se značajno povećao u odnosu na prethodno razdoblje.

Inače, u nedjelju, 8. srpnja, na stranicama Crometeo.net, specijalizirane hrvatske stranice za promatranje i prognozu vremena, Mostar je s maksimalnom temperaturom zraka koja je u nedjelju iznosila 40.3 °C, imao najvišu temperaturu izmjerenu taj dan u Europi.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo