Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Zbog razbuktavanja pandemije u Kini, Evropa razmatra uvođenje novih mjera

Autor:N1

Preporučeno

Peking je iznenada ukinuo svoju drakonsku politiku “zero covid”, što je rezultiralo eksplozijom infekcija u zemlji

Zemlje Evropske unije sastat će se u srijedu kako bi razgovarale o zajedničkom odgovoru prema putnicima koji dolaze iz Kine, zbog zabrinutosti nakon eksplozije broja slučajeva koronavirusa u toj zemlji, najavila je Švedska, novopredsjedavajuća zemlja EU.

“Švedska traži zajedničku politiku za cijelu EU kada je riječ o uvođenju mogućih ograničenja ulaska”, stoji u saopćenju švedske vlade.

Upravo se čita:  Bosanca zaustavili pri polijetanju iz Memingena, kaznili ga zbog jednog pravila

Stockholm, koji je 1. januara preuzeo rotirajuće predsjedanje EU-om, saopćio je da je za srijedu sazvao sastanak mehanizma Vijeća za upravljanje krizama IPCR.

“Važno je da brzo uspostavimo potrebne mjere”, rečeno je.

Peking je iznenada ukinuo svoju drakonsku politiku “zero covid”, što je rezultiralo eksplozijom infekcija u zemlji te potaklo nekoliko država članica EU-a da nametnu covid testove putnicima iz Kine, piše Euractiv.

Francuska, Italija i Španija ove su sedmice uvele zahtjeve za testiranje na koronavirus za putnike iz Kine. Njemačka, iako kaže da ne vidi potrebu za nametanjem rutinskih testova, traži koordinirani sistem za praćenje varijanti na evropskim aerodromima.

Upravo se čita:  FBI uhapsio pripadnicu jedinice "Zulfikar", optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), jedna od zdravstvenih agencija EU-a, rekao je u četvrtak da je sistemski pregled putnika trenutno “neopravdan”.

Kao razlog je naveo nivo imuniteta u Evropi i prisutnost na kontinentu istih varijanti kao u Kini.

Evropski ogranak Vijeća međunarodnih aerodroma rekao je u subotu da nametanje ograničenja za putnike iz Kine nije “ni naučno opravdano niti se zasniva na riziku”.

Upravo se čita:  Važna obavijest za vozače: U Njemačkoj poskupljuje cestarina za jednu vrstu vozila

Federacija, koja predstavlja više od 500 aerodroma u 55 evropskih zemalja, rekla je da bi se identifikacija mogućih novih varijanti koje bi se mogle pojaviti u Kini mogla otkriti genomskim sekvenciranjem analize otpadnih voda iz aerodroma, bez potrebe za testiranjem putnika.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo