Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Zbog šverca duhana: Prodaja cigareta drastično opala

Nemojte propustiti

Povećanje poreznog opterećenja cigareta donijelo je snažan porast prihoda od akciza u 2009. i 2010. godini, dok je već u 2011. došlo do većeg smanjenja potrošnje cigareta od projektiranog. Produbljivanjem negativnih trendova u prošloj godini obim regularnog tržišta cigareta u Bosni i Hercegovini u tri godine smanjen je za čak 22 posto, piše Dnevni avaz.

duhan 5Na to su upozorili iz Odjela za makroekonomsku analizu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH.

– Kako nije zabilježeno povećanje uvoza duhana niti značajnije povećanje domaće oporezive prodaje rezanog duhana, može se zaključiti da je značajno smanjenje potrošnje cigareta u 2012. rezultat porezne evazije nastale rastom nelegalnog uvoza (internet-prodaje) i nelegalne domaće prodaje rezanog duhana – objasnili su iz ovog odjela u svojoj najnovijoj analizi.

Dodali su i da kontinuirano povećanje razlike u poreznom opterećenju daje snažan poticaj korištenju manje oporezovanog rezanog duhana umjesto cigareta, ali i krijumčarenju cigareta iz država s manjim akciznim opterećenjem, švercu duhana i nelegalnoj domaćoj proizvodnji cigareta.

– U 2012. potrošnja rezanog duhana je eskalirala. S obzirom na to da nisu povećani
domaća proizvodnja i uvoz duhana, očigledno je da rezani duhan potječe iz nelegalne domaće proizvodnje i nelegalnog uvoza, rezultirajući značajnim gubitkom prihoda od akciza i pripadajućeg PDV-a – zaključak je analitičara ovog odjela.

(Avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zoran Milanović u Čitluku odlikuje jedinicu HVO-a

Nakon polaganja vijenaca uslijedit će mimohod sudionika do hotela Brotnjo Povodom 29. godišnjice osnivanja jedinice za posebne namjene ‘‘Gavran 2‘‘...

Možda vas zanima i ovo