Petak, 1 ožujka, 2024

Zbog šverca duhana: Prodaja cigareta drastično opala

Preporučeno

Povećanje poreznog opterećenja cigareta donijelo je snažan porast prihoda od akciza u 2009. i 2010. godini, dok je već u 2011. došlo do većeg smanjenja potrošnje cigareta od projektiranog. Produbljivanjem negativnih trendova u prošloj godini obim regularnog tržišta cigareta u Bosni i Hercegovini u tri godine smanjen je za čak 22 posto, piše Dnevni avaz.

duhan 5Na to su upozorili iz Odjela za makroekonomsku analizu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

– Kako nije zabilježeno povećanje uvoza duhana niti značajnije povećanje domaće oporezive prodaje rezanog duhana, može se zaključiti da je značajno smanjenje potrošnje cigareta u 2012. rezultat porezne evazije nastale rastom nelegalnog uvoza (internet-prodaje) i nelegalne domaće prodaje rezanog duhana – objasnili su iz ovog odjela u svojoj najnovijoj analizi.

Dodali su i da kontinuirano povećanje razlike u poreznom opterećenju daje snažan poticaj korištenju manje oporezovanog rezanog duhana umjesto cigareta, ali i krijumčarenju cigareta iz država s manjim akciznim opterećenjem, švercu duhana i nelegalnoj domaćoj proizvodnji cigareta.

Upravo se čita:  Nevjerovatni podaci: Puter tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

– U 2012. potrošnja rezanog duhana je eskalirala. S obzirom na to da nisu povećani
domaća proizvodnja i uvoz duhana, očigledno je da rezani duhan potječe iz nelegalne domaće proizvodnje i nelegalnog uvoza, rezultirajući značajnim gubitkom prihoda od akciza i pripadajućeg PDV-a – zaključak je analitičara ovog odjela.

(Avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas