Zbog velikog interesa putnika: Uvodi se linija između Sarajeva i popularne arapske destinacije | | Bh-index

Zbog velikog interesa putnika: Uvodi se linija između Sarajeva i popularne arapske destinacije

Biznis> Ekonomija    Datum: 16.02.2020.    
Autor: Fena

Foto: IlustracijaMeđunarodni aerodrom Sarajevo kontinuirano radi na uvođenju novih destinacija.

Kuwait Airways ponovno uvodi liniju između Kuwait Citya i Sarajeva od 9. juna. Direktna linija dva grada povezivat će do 12. septembra svakog utorka, četvrtka i subote avionom Airbus A320, potvrđeno je Feni s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kuwait Airways sezonski je letio na ovoj liniji 2013. godine te ju je zbog velikog interesa turista iz ovog dijela svijeta, odlučio obnoviti ponovno od ovog ljeta.

Kako je Feni kazala glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić, zbog velikog interesa putnika iz Kuwaita, liniju na istoj ruti trebala bi od ovog ljeta uspostaviti i kompanija FlyBosnia, dva puta sedmično.

– Osim ove FlyBosnia planira tokom ljetne sezone 2020. i čarter letove za Tursku, Egipat i Tunis. Od 25. maja, ova kompanija obavljat će letove od Sarajeva do Antalije, Hurgade i Monastira za lokalne turoperatore. Letovi će se održavati do sredine oktobra. Flybosnia također planira uvesti čarter letove za Jordan i Libanon – kazala je Bagarić.

U ovom trenutku, u zimskom redu letenja sa sarajevskog aerodroma moguće je letjeti na 14 destinacija, s tim da je taj broj ljeti nešto veći.

Trenutno, u zimskom redu letenja sa MAS-a može se letjeti ka: Zagrebu, Beču, Rimu, Londonu, Istanbulu, Dohi, Štokholmu, Minhenu, Berlinu, Dubaiju, Kelnu, Beogradu, Budimpešti i Štutgartu.

– I ovo ljeto očekujemo ponovno uvođenje linije za Šaržu (Air Arabia), Aegean Airlines bi trebao ponovno uvesti letove za Atenu, Norwegian za Oslo, Gothenburg, Copenhagen, Flynas za Riyadh, Jeddah i Gasim. Također sigurni smo da ćemo i ovo ljeto imati veliki broj čarter letova prema ljetovalištima na turskoj obali. Aviokompanija Lufthansa od ljetne sezone trebala bi imati dva dnevna leta za Minhen. Turkish Airlines i Qatar Airways od ljetnog reda letenja 2020. godine najavili su povećanje broja letova za destinacije na koje lete, pa bi tako Qatar Airways trebao od ovoga ljeta uvesti svakodnevne letove za Dohu – precizirala je Bagarić.

Pojasnila je da su aviokompanije te koje uvode nove linije, a na osnovu komercijalne analize, odnosno isplativosti linije i interesa za liniju.

Prema njenim riječima, Međunarodni aerodrom Sarajevo kontinuirano radi na uvođenju novih destinacija.

– Na bazi već započetih pregovora i u 2021. godini očekujemo dolazak novih aviokompanija, kao i povećanje frekvencija i uvođenje novih destinacija od kompanija koje već lete za Sarajevo, no u ovom momentu je još rano govoriti o tome – kazala je Bagarić.

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja.Možda vas zanima i ovo

Američki naučnici odgovorili Trumpu: Hoće li koronavirus nestati s toplijim vremenom?

Američki naučnici odgovorili Trumpu: Hoće li koronavirus nestati s toplijim vremenom?

Američki naučnici uputili su pismo Bijeloj kući u kojem tvrde kako se ne čini da će koronavirus nestati dolaskom toplije
Evropska unija riskira da tokom pandemije propadne kao projekt

Evropska unija riskira da tokom pandemije propadne kao projekt

BBC podsjeća da Italija i još nekoliko članica EU vrše pritisak na ostale da se objave takozvane korona-akcije ili zajed
Kako muslimanski svijet “pomaže” BiH

Kako muslimanski svijet “pomaže” BiH

Izostanak pomoći „muslimanskih“ zemalja BiH za profesora Durakovića je „politička i etička nastranost“. Dosadašnja po
Oglasili se iz Evropske unije: Evo kada bi mogle granice biti otvorene

Oglasili se iz Evropske unije: Evo kada bi mogle granice biti otvorene

Iz Evropske komisije su poručili da ograničenja na putovanja u EU mogu biti efikasna samo ako ih budu poštovale sve zeml