Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Zbog zavjere vezane za cijenu e-booka Apple kažnjen sa 450 miliona dolara

Nemojte propustiti

U momentu kada je Apple pokrenuo uslugu Apple Music, federalni apelacioni sud u Sjedinjenim Američkim državama donio je odluku da ta kompanija korisnicima mora platiti kaznu u iznosu 450 miliona dolara zbog zavjere sa izdavačima vezane za cijene elektronskog čitača knjige, odnosno e-booka, javlja Anadolu Agency (AA).

U originalnoj tužbi koja je prvobitno podnesena 2012. godine američki Odjel pravde iznio je tvrdnju da su Apple i izdavači dogovorili podizanje cijena iznad standardne cijene od 9,99 dolara na Amazonu, internet stranici za trgovinu knjigama. Vlada je tvrdila da je kompanija izdavačima htjela omogućiti da odrede cijene e-booka umjesto moćnih online trgovaca.

“Okružni sud nije pogriješio zaključivši da je Apple više od nevinog posmatrača”, istakla je sutkinja Debra Ann Livingston.

Apple će novčanu kaznu morati platiti osim ako ne uloži još jednu žalbu.

“Dok slučaj želimo ostaviti iza sebe, istovremeno se ovdje radi o principima i vrijednostima. Znamo da nismo ništa pogrešno uradili 2010. godine i razmatramo naše slijedeće korake”, saopćeno je iz Applea.

Danas je kompanija lansirala uslugu Apple Music kojom je korisnicima ponuđeno 30 miliona pjesama. Usluga će biti besplatna prva tri mjeseca nakon čega će korisnicima mjesečno biti naplaćivana u iznosu od 9,99 dolara.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo