Srijeda, 8 prosinca, 2021

Zdrav doručak: Jaja umanjuju apetit

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Rezultati istraživanja su pokazali da jutarnji unos proteina je od presudne važnosti za osjećaj gladi i potrošnju kalorija tokom dana. Tim eksperata koji su radili na istraživanjima rezultate su objavili u naučnom magaznu “Nutrition Research”.

Oni su otkrili da muškarci koji za doručak pojedu jaja, troše puno manje kalorija kada im se za ručak ponudi hrana u neograničenim količinama, za razliku od muškaraca koji za doručak unesu istu energetsku vrijednost u vidu peciva bogatih ugljikohidratima.

Naučnici objašnjavaju da su se istraživanja sastojala od ispitivanja razlike između dva prosječna doručka u Sjedinjenim Američkim Državama, i dodaju da je utvređno da doručak bogat proteinima pomaže u kontroli osjećaja gladi.

Oni isto tako ističu da postoji sve više istraživanja sa rezultatima koji pokazaju da proteini visokog kvaliteta su od velike važnosti za opšte zdravlje, i zbog toga je neophodno da oni budu sastavni dio prvog oborka u dana, doručka.

(Body.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo