Petak, 18 lipnja, 2021

Zdravstvene koristi običnih krastavaca

Nemojte propustiti

Krastavci su uglavnom voda, i zapravo imaju manji udio hranjivih materija. Pa ipak, jedete li svježe ili kisele krastavce, znajte da i oni imaju brojne zdravstvene prednosti koje ne treba zanemariti.

Prirodna hidratacija

Krastavci su sastavljeni od 96 posto vode. Budući da se više od polovine našeg tijela sastoji od vode, jesti krastavce je poželjno jer oni pospješuju normalno funkcionisanje različitih sistema u tijelu. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, što može uzrokovati umor, suva usta i grčeve mišića. Voda je između ostalog ključna i za stvaranje sline i hlađenje tijela kroz znoj.

krastavac

Vitamin A

Krastavci vam pružaju dosta vitamina A, jednog od mnogih antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala, smanjuju rizik od raznih vrsta raka i bolesti koje nastaju zbog oštećenih ćelija. Ovaj vitamin ima mnoge važne funkcije kao što su pomaganje normalnom rastu kostiju, razvoju bijelih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje krvnih ćelija. Vitamin A je takođe bitan za mrežnicu i dobar vid.

Vitamin K

Kao i vitamin A, vitamin K igra ulogu u izgradnji kostiju i drugih tkiva u tijelu. Međutim, vitamin K je uglavnom odgovoran za stvaranje određenih proteina jetre potrebnih za zgrušavanje krvi. Ova sposobnost grušanja je važna u slučaju krvarenja.

Kalij

Oko 100 g krastavaca sadrži oko 150 mg kalija. Ovaj mineral pomaže metaboličke funkcije, a takođe igra ulogu u razvoju mišićnog tkiva. Adekvatna količina kalija je potrebna za održavanje prirodnog elektriciteta tj. aktivnosti srca. Krastavci takođe sadrže i druge blagotvorne minerale, poput kalcija, fosfora i magnezijuma.

(Magazin.net.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo