Utorak, 11 svibnja, 2021

Zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo i dalje čekaju na zmijski protuotrov (Video)

Nemojte propustiti

Prava najezda zmija u našim krajevima zabrinula je brojne građane, a nakon pisanja medija i nadležni su odlučili djelovati. Prema riječima stručnjaka, razlog najezde ovih gmizavaca se može tražiti u višem nivou podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo, pa su se pomjerile iz prirodnih staništa.

otrov-zmijaKoliko iznenađuje to da se opasne zmije otrovnice nalaze u centru Sarajevu, više zabrinjava činjenica što seruma protiv zmijskog otrova u sarajevskim domovima zdravlja trenutno – nema, a problem sa prošlogodišnjim zalihama je u tome što je većini istekao rok, stoga nisu upotrebljivi, piše Radio Sarajevo.

Ipak, kako je za spomenuti izvor potvrđeno u JU Dom zdravlja KS, zahtjev za novu nabavku je već upućen i čeka se na novu pošiljku koja bi trebala stići uskoro u svih devet sarajevskih domova zdravlja.

VEZANO: Šarke u koritu Miljacke: Leglo opasnih zmija otrovnica u centru Sarajeva (Foto)

”JU Dom zdravlja KS u fazi je nabavke anti-toksina protiv otrova evropskih zmija za ovu sezonu. Cilj nam je da u narednom periodu doze budu raspoređene u gotovo svim ambulantama porodične medicine, a naročito onim koje se nalaze na periferiji Kantona Sarajevo. Podrazumijeva se da će anti-toksin protiv otrova evropskih zmija imati i svih devet Domova zdravlja koji su u sastavu JU Dom zdravlja KS”, rečeno je za Radio Sarajevo u JU Dom zdravlja KS.

Leglo između Drvenije i Ćumurije mosta

Na našu adresu su stigli novi snimci zmija u centru Sarajeva. U samom centru grada, između Drvenije i Ćumurije mosta, čitatelj Bh-index portala je snimio još jedno zmijsko leglo.

Video: Čitatelj Bh-index portala

Ljekari kao mjere opreza navode nošenje dugih hlača i visoke obuće kako bi noge bile zaštićene od ugriza.

“Također, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju, nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom”, upozoravaju stručnjaci.

Rješenje za ‘samo’ 20.000 maraka

Problem sa zmijama u centru Sarajeva bi se mogao riješiti upotrebom američkog preparata, tvrde stručnjaci iz kompanije Sanitacija.

U razgovoru za sarajevsko Oslobođenje epidemiolog pomenute kompanije je kazao: “Ovaj američki repelent koristimo do 1999. godine i pokazao se kao izvanredan za udaljavanje zmija. Sa ovim repelentom odgovorno tvrdim da bi mogli riješiti problem pojave velikog broja zmija, a to ne bi puno koštalo. To bi moglo koštati oko 20 hiljada maraka. Preparat sadrži dvije komponente, jedna je naftalen koji strahovito iritira zmije i tjera ih u svoja skloništa i mjesta odakle su došle. Kada se određena područja tretiraju dva puta godišnje, naprimjer u maju i u augustu, onda ste mirni od zmija cijelu godinu. Kada se taj preparat postavlja jedini uslov je da bude toplo vrijeme i da ne pada kiša. Onda on ostaje aktivan naredna tri-četiri mjeseca”.

Šta raditi u slučaju ujeda?

U slučaju otrovnog zmijskog ugriza zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti i nositi liječniku. Liječnici znaju prepoznati ugriz otrovnice.

Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

(A.J. / Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Oglasio se Muharem Bazdulj: Na druženju sa Handkeom i Kusturicom mi zamjeraju oni čije su kafansko društvo pravi kriminalci…

Književnik i kolumnista Muharem Bazdulj, prvi put nakon što je snimljen dok se u Višegradu uz muziku opušta sa...

Možda vas zanima i ovo