Petak, 18 lipnja, 2021

Zdravstvenim dobrobitima borovnica nema kraja

Nemojte propustiti

Borovnice su pravo supervoće jer predstavljaju bogate rudnike fitonutrijenata, uključujući antocijanine, hidroksicinamičnu kiselinu, hidroksibenzoičnu kiseline, flavanole i resveratrol. Sve navedene tvari predstavljaju antioksidanse – borce protiv upala u našem tijelu koji mogu pomoći u sprječavanju starenja kože, ali i mnogih bolesti.

borovniceSaznajte za što su sve korisne borovnice:

Otjerajte bolesti srca bobicama
Ukusne kiselo-slatke bobice mogu pomoći zaštititi srce i krvne žile tako što mogu sniziti razinu lošeg holesterola i zaštititi nas od povišenog krvnog pritiska. U usporedbi s osobama koje ne jedu borovnice, ljubitelji ovog bobičastog voća koji ga konzumiraju barem jednom sedmično, imaju smanjeni rizik od razvoja hipertenzije za deset posto, pokazalo je istraživanje Univerziteta East Anglia i Harvard.

Uz borovnice do boljeg pamćenja
U istraživanju starijih osoba, ustanovljeno je da su one osobe koje redovno konzumiraju borovnice kroz razdoblje od 12 sedmica imale bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija i pamćenja. ‘Ovi preliminarni rezultati pamćenja su ohrabrujući i upućuju na to da bi stalna konzumacija dodataka s borovnicama mogla ponuditi pristup odugovlačenju ili ublažiti neurodegeneraciju’, tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Borovnicama protiv dijabetesa
Unatoč tome što sadrže prirodne šećere, dijabetičari ne bi trebali izbjegavati ove sočne ljubičaste bobice. One predstavljaju dobar izbor za dijabetičare, s obzirom na to da pomažu u regulaciji šećera u krvi. Imaju niski glikemijski indeks (između 40 i 53), uglavnom zbog visokog udjela vlakna – samo 150 grama borovnica sadrži čak četiri grama vlakna.

(Ordinacija.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo