Subota, 4 prosinca, 2021

Zelena salata lijek za mnoge bolesti, a odlićna i za kožu lica

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Zelena salata (Lactuca Sativa) od davnina je zauzela svoje mjesto u kulinarstvu širom svijeta. Međutim, malo se zna da je odlična i za kožu lica. Evo kako da napravite masku i losion.

Njeno porijeklo nije tačno utvrđeno, no prema nekim istraživanjima današnja salata je potomak samonikle vrste s područja Sibira.

Još stari Grci i Rimljani prepoznali su njena dragocjena svojstva. Hipokrat, otac medicine, pripisivao joj je snažna ljekovita svojstva.

U staroj Perziji bila je cijenjena kao namirnica koja osigurava miran san. U prošlosti je bila poznata kao “trava mudraca”, što dovoljno svjedoči o njenoj vrijednosti i snazi.

Zelena salata je izvor mnogih nutrijenata važnih za naše zdravlje. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6, mineralima fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i bakrom.

Kod zelene salate važi pravilo: što je lišće tamnije to je veća nutritivna vrijednost. Zbog neznanja, mnogi bacaju prve spoljašnje listove, jer su za razliku od mekog ukusnog unutrašnjeg dijela suviše tvrdi i žilavi. To je pogrešno, jer spoljni listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutrašnji.

Imajte na umu i to da je zelena salata izrazito osjetljiva namirnica. Najkorisnija je svježe ubrana, jer stajanjem gubi vitamine i minerale. Zbog toga, uvijek jedite svježe pripremljenu salatu.

Maska za kožu
Pomaže kod problema suhe i ispucane kože. Nekoliko listova zelene salate prokuhajte u vodi jedan minut. Izvadite, isjeckajte i umotajte u gazu. Stavite na kožu lica, vrata ili drugih dijelova tijela. Nakon tridesetak minuta skinite obloge, a kožu isperite čajem od kamilice.

Losion za kožu
Ublažava crvenilo kože izazvano sunčanjem i vjetrom, liječi bubuljice, savjetuje “Alternativa za vas”. Listove zelene salate kuhajte na laganoj vatri oko sat i po. Nakon toga procijedite. Dobijenu tečnost koristite za njegu kože lica i vrata. Losion čuvajte na tamnom i hladnom mjestu najduže tri dana.

Konzumacija zelene salate pomaže da se uspostavi alkalna ravnoteža organizma, što donosi niz pogodnosti – povećanu energiju, bolje varenje, bistriji um, miran san, svježiji izgled kože.

Važan sastojak zelene salate je folna kiselina (vitamin B11) koja je ključna za mnoge procese u ljudskom organizmu. Ovaj vitamin sprečava razvoj pojedinih vrsta anemije, štiti od osteoporoze, a zajedno s vitaminom B12 neophodan je za razvoj novih krvnih zrnaca.

Zelena salata sadrži i laktium – supstancu koja ima umirujuća svojstva. Zbog toga je povećana konzumacija zelene salate preporučljiva u situacijama nervoze, napetosti, razdražljivosti i nesanice.

Kalorijski je vrlo siromašna (100 grama sadrži samo 15 kalorija).

U svijetu postoji preko 200 vrsta zelene salate, a kod nas su najpoznatije puterica i kristalka, zatim rimska salata, endivija, radič, matovilac i rikula.

Puterica – listovi ove salate su svijetlozelene boje, pravilno obrubljeni, glatki, meki i nježni.

Kristalka – salata kovrdžavih, naboranih listova čiji su vrhovi nepravilni i nazubljeni.

Rimska salata – ima glavice izduženog oblika, listovi su hrskavi, a njihova boja može varirati od žutozelene, zelene do tamnozelene.

Endivija – postoje dvije vrste: endivija glatkih, izduženih, ovalnih listova i endivija kovrdžavih, naboranih listova.

Radič – samonikla biljka dugog nazubljenog lišća, gorkog ukusa.

Matovilac – izuzetno ukusna samonikla biljka. Otporna je na zimu pa je idealna za jesenju sjetvu, odnosno zimsku berbu.

Rukola – samonikla biljka gorkastog ukusa, neizostavan dio mediteranske kuhinje.

Sve vrste zelene salate najčešće se konzumiraju sirove, kao prilog glavnom jelu. Kombinacija voća i zelene salate daje izvrsne kašaste sokove. Savršena je i za pripremu ukusnih i zdravih krem čorbi.

Zelena salate ne koristi se samo u kulinarstvu, već i u kozmetici.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo