Petak, 29 rujna, 2023

Zeleni BiH traže zabranu gradnje svih malih hidroelektrana, uključujući i gravitacione

Preporučeno

Na sjednici Zastupničkog doma zakazanoj za utorak 31.05.2022. zastupnici će se izjašnjavati o Zakonu o dopunama zakona o električnoj energiji.

Zeleni Bosne i Hercegovine skreću pažnju javnosti na još jedan pokušaj prevare, gdje Federalno ministarstvo energetike kroz Zakon o dopunama zakona o električnoj energiji, na mala vrata pokušava održati tzv. gravitacione male hidroelektrane. Fokusiranjem na tehničke korekcije i navodnu zabranu gradnje malih hidroelektrana, suptilno se gravitacione male hidroelektrane, štetne kao i sve druge, pokušavaju uspostaviti kao sastavni dio energetskog sistema, što bi naknadno „zaključalo“ kroz Zakon o obnovljivim izvorima energije, te time nastavio ekocid nad rijekama u Federaciji BiH.

Upravo se čita:  Grlić-Radman o govoru Komšića: Uzurpator i štetočina, usporava put BiH ka EU

Zeleni BiH traže jednoglasnu i bezuslovnu podršku zabrani svih, pa i gravitacionih hidroelektrana što treba biti sastavni dio predloženog zakonskog rješenja. Tek tada bi, nakon godina borbe ekoloških, stručnih i građanskih grupa ova odluka značila i konačno stavljanje tačke na izgradnju malih hidroelektrana. Zeleni BiH stoga od Odbora za energetiku, kao i od samog Zastupničkog doma traže da se podrška predloženom Zakonu uslovi donošenjem amandmana kojim će se spriječiti obmana zastupnika i donijeti puna zabrana gradnje mladih hidroelektrana.

Upravo se čita:  Nenad Nešić zavodi red: Evo šta je zatražio od SIPA-e, GP-a, DKPT-a i OSA-e

To je jedini način da se ispuni generacijski zadatak zaštite domaćih rijeka i ukupnog ekosistema Bosne i Hercegovine. Podsjećamo na gotovo jednoglasnu podršku svih stranaka i zastupnika Zaključku Zastupničkog doma iz juna 2020. godine o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana, kao i ličnu podršku nekoliko desetina hiljada građana Federacije BiH koji su podigli glas protiv nekontrolirane i štetne eksploatacije prirodnog bogatstva, gdje je javni interes trajno oštećen u korist profita nekolicine pojedinaca. Klub zastupnika Država u sklopu koje djeluju i zastupnici Zelenih BiH dat će podršku predmetnom Zakonu, uz prethodnu zabranu gradnje svih, pa i gravitacionih hidroelektrana.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo