Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Zeleno svjetlo za Hrvatsku, veće kontrole i gužve za bh. građane

Nemojte propustiti

Hrvatski ulazak u Schengen, ukoliko ga ne omete slovenska blokada, mogao bi se poklopiti sa primjenom novih strožijih pravila ulaska u ovu zonu.

Hrvatska je na korak do ulaska u Schengen zonu, nakon što je Evropska komisija dala zeleno svjetlo za nastavak ovog procesa. To bi značilo da će buduća zona Schengena biti na granici sa Bosnom i Hercegovinom, piše N1.

Unija očekuje jaču kontrolu granice sa našom zemljom. Kada će Hrvatska ući u zonu Schengena još je neizvijesno, kao i početak primjene novih sistema, koji bi za građane BiH značili popunjavanje formulara i skeniranja otisaka prstiju prilikom putovanja u Uniju.

Šta će to u praksi značiti za građane Bosne i Hercegovine, koji putuju u EU?

“Mislim da je o tome rano govoriti. Ako se to desi, primjenjivat će se isto ono što se i sada primjenjuje na ulazu u Schengen”, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Haris Plakalo iz Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini dodao je:

“Vjerovatno će biti u potpunosti uspostavljen sistem ETIAS. Možemo sigurno očekivati veće gužve i čekanja, nego što je to sada uobičajeno.”

Kada će Schengen doći na granicu sa Bosnom i Hercegovinom, još je neizvjesno, jer povrdu ulaska Hrvatske u tu zonu, treba dati svaka zemlja članica.

Dva sistema u pripremi

Hrvatski ulazak u Schengen, ukoliko ga ne omete slovenska blokada, mogao bi se poklopiti sa primjenom novih strožijih pravila ulaska u ovu zonu, piše N1.

EES i ETIAS dva su sistema koji su u pripremi. Prvi bi trebao stupiti na snagu za dvije godine, i podrazumijeva uzimanje biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju i lice, ali samo prilikom prvog ulaska u Uniju. ETIAS je drugi sistem, koji podrazumijeva popunjavanje elektronskog formulara. Odgovor, koji bi kako su nam rekli u Briselu trebao biti pozitivan u 95 posto slučajeva, trebao bi stići u roku nekoliko minuta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo