Zelenski poručio američkim senatorima: Ovo je možda zadnji put da me vidite živog

Sastanak je trajao oko sat vremena, a odmah na početku sastanka Zelenski je Amerikancima rekao da je ovo možda zadnji put da ga vide živog.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Amerikanaca dodatnu pomoć. Sastao se sinoć s američkim Senatom preko Zooma i od njih zatražio nove sankcije Rusiji i zabranu leta nad Ukrajinom.

Upravo se čita:  Jedva punoljetni mladić iz BiH pretučen u Njemačkoj

Jedan senator sa sastanka, prenosi CNN, kaže da Zelenski traži nove sankcije u području energetike, ali i dodatno naoružanje kao pomoć u odbrani od ruske invazije. Također, naveo je da ukrajinski predsjednik traži od SAD-a zabranu uvoza ruske nafte, ali i prekid svih komercijalnih transakcija putem Vise i Mastercarda.

Nešto kasnije, objavljeno je da kartice Mastercard ili Visa izdane u Rusiji neće raditi u inostranstvu, a kartice izdane u inostranstvu neće raditi unutar zemlje.

Upravo se čita:  EU zabranila šljokice i sjajila u kozmetici: Trgovci najavljuju velike rasprodaje

Zelenski je Amerikancima zahvalio na dosadašnjoj pomoći. Sastanak je trajao oko sat vremena, a odmah na početku sastanka Zelenski je Amerikancima rekao da je ovo možda zadnji put da ga vide živog.

Zelenski je, podsjetimo, u nekoliko navrata rekao da je “meta broj jedan”, dodavši kako ga ruski specijalci traže, a jučer je britanski Times objavio da je Zelenski preživio najmanje tri pokušaja atentata posljednjih dana.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

Times je nedavno objavio da su plaćenici iz tzv. Wagner grupe i čečenskih specijalnih snaga poslani da eliminiraju Zelenskog.