Srijeda, 18 svibnja, 2022

Zelenski poručio američkim senatorima: Ovo je možda zadnji put da me vidite živog

Nemojte propustiti

Sastanak je trajao oko sat vremena, a odmah na početku sastanka Zelenski je Amerikancima rekao da je ovo možda zadnji put da ga vide živog.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Amerikanaca dodatnu pomoć. Sastao se sinoć s američkim Senatom preko Zooma i od njih zatražio nove sankcije Rusiji i zabranu leta nad Ukrajinom.

Jedan senator sa sastanka, prenosi CNN, kaže da Zelenski traži nove sankcije u području energetike, ali i dodatno naoružanje kao pomoć u odbrani od ruske invazije. Također, naveo je da ukrajinski predsjednik traži od SAD-a zabranu uvoza ruske nafte, ali i prekid svih komercijalnih transakcija putem Vise i Mastercarda.

Nešto kasnije, objavljeno je da kartice Mastercard ili Visa izdane u Rusiji neće raditi u inostranstvu, a kartice izdane u inostranstvu neće raditi unutar zemlje.

Zelenski je Amerikancima zahvalio na dosadašnjoj pomoći. Sastanak je trajao oko sat vremena, a odmah na početku sastanka Zelenski je Amerikancima rekao da je ovo možda zadnji put da ga vide živog.

Zelenski je, podsjetimo, u nekoliko navrata rekao da je “meta broj jedan”, dodavši kako ga ruski specijalci traže, a jučer je britanski Times objavio da je Zelenski preživio najmanje tri pokušaja atentata posljednjih dana.

Times je nedavno objavio da su plaćenici iz tzv. Wagner grupe i čečenskih specijalnih snaga poslani da eliminiraju Zelenskog.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Medvedev ponovo prijeti svijetu: Čekaju vas izgladnjivanje, ratovi, epidemije

"Moguća je velika logistička kriza, uključujući kolaps stranih zračnih prijevoznika, kojima je zabranjeno letenje iznad ruskog teritorija", kazao je...

Možda vas zanima i ovo