Srijeda, 18 svibnja, 2022

Zelenski: Spremni smo na kompromis oko NATO-a u zamjenu za prekid vatre

Nemojte propustiti

Još jednom je ponovio da traži direktan razgovor s ruskim predsjednikom Putinom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je spreman pregovarati o odustajanju od ulaska Ukrajine u NATO ako Rusija pristane na prekid vatre, povlačenje ruskih snaga i sigurnosne garancije u Ukrajini.

“To je kompromis za sve. Za Zapad, koji ne zna što napraviti s nama u vezi ulaska u NATO, za Ukrajinu, koja traži sigurnosne garancije, i za Rusiju, koja ne želi daljnje širenje NATO-a”, rekao je Zelenskij.

Ponovio je da traži direktan razgovor s ruskim predsjednikom Putinom.

“Bez razgovora s Putinom nemoguće je znati želi li Rusija uopšte prekinuti rat”, rekao je Zelenskij. No ranije je rekao da bi svaka veća promjena, koja bi bila uvedena u ukrajinske zakone, morala biti potvrđena na referendumu.

Zelenskij je dodao da je Kijev spreman razgovarati o statusu Krima i istočne regije Donbas, koja je pod kontrolom proruskih separatista, ali tek nakon prekida vatre i koraka koji vode pružanju sigurnosnih garancija Ukrajini.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Hrvatska u velikom problemu: Slovenija im blokira ulazak u Schengen?

Potpredsjednica slovenačke vlade Tanja Fajon zauzima se za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, ali to uvjetuje provedbom arbitražne...

Možda vas zanima i ovo