Srijeda, 28 rujna, 2022

Zelenski u UN-u iznio uslove za mir o kojima nema pregovora

Nemojte propustiti

Zelenski je poručio da Ukrajina nije izazvala rat te da su održali 88 rundi pregovora u raznim formatima da bi ga spriječili.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu se navečer videovezom obratio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) zatraživši sankcije Rusiji, ograničavanje cijene ruskih energenata kao i osnivanje posebnog suda za zločine počinjene u agresiji na njegovu zemlju. Tskođer je poručio i to da će Rusija biti prisiljena završiti rat koji je započela u Ukrajini.

“Zločin se provodi protiv Ukrajine i mi tražimo pravednu kaznu”, poručio je Zelenski na početku svog polusatnog obraćanja putem videa. Zatražio je kaznu protiv Rusije za zločin agresije, ubijanja i mučenja ljudi, za povredu ukrajinske granice i njenog teritorijalnog integriteta.

Istakao je potrebu blokiranja trgovinskih odnosa s Rusijom i izolaciju agresora. Pozvao je i na oduzimanje prava glasa Rusije u međunarodnim organizacijama kao i njena prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pozvao je i na ograničavanje cijena po kojima Rusija izvozi naftu i plin, ocijenivši da su energenti postali rusko oružje kojima ta zemlja manipulira tržištem.

“Ukrajina zahtijeva kaznu za ubistva hiljada ljudi, mučenja i poniženja svojih stanovnika, kao i za katastrofalne turbulencije koje je Rusija izazvala ratom”, rekao je ukrajinski predsjednik dodavši da govori u ime države koja je prisiljena na samoodbranu.

Poručio je i da Ukrajina nije izazvala rat te da su održali 88 rundi pregovora u raznim formatima da bi ga spriječili.

“Rusija će biti prisiljena završiti rat koji je započela”, naglasio je Zelenski.

Zelenski je zahvalio 101 zemlji koja mu je glasanjem omogućila videoobraćanje u UN-u te naveo sedam zemalja koje su glasale protiv – Kubu, Bjelorusiju, Sjevernu Koreju, Eritreju, Nikaragvu, Rusiju i Siriju.

Rat u Ukrajini dominirao je u govorima u UN-u, na skupštini koje se održava gotovo sedam mjeseci od početka ruske agresije na Ukrajinu, što je najveći vojni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo