Petak, 18 lipnja, 2021

Želio prisustvovati sjednici: Nihad Aličković pokušao ući u zgradu Parlamenta BiH

Nemojte propustiti

Osnivač građanske koalicije “Antidejton” Nihad Aličković namjeravao je da prisustvuje sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj poslanici odlučuju o zahtjevu Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju /JMB/ BiH, ali Kolegijum doma nije uvažio njegov zahtjev zbog proceduralnih razloga.

nihad-alickovic“Želio sam da učestvujem u radu sjednice i da budem dio te priče nakon što je Vijeća ministara BiH juče donio ‘sramnu’ odluku o utvrđivanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o JMB”, rekao je Aličković novinarima.

On smatra da ponuđeni prijedlog “nije definisan u interesu i u korist svih građana BiH” i da, kako kaže, neko želi da “cijepa BiH i dijeli djecu po entitetskim linijama”.

Prema njegovom mišljenju, registraciono područje za BiH nije se smjelo dijeliti na entitetski nivo i nivo distrikt Brčko.

Aličković je otvoreno negirao pojedine odredbe dejtonskog Ustava BiH i pozivao se na Ustav Republike BiH, ali nije želio da šire obrazalaže svoje stavove, jer bi to, kako je rekao, daleko odvelo.

Na pitanje da li je u planu grupe “Antidejton” eventualno ponavljanje scenarija od 6. i 7. juna, on je rekao da je to bilo spontano okupljanje građana, te ako oni ni sada ne budu zadovoljni radom parlamenta BiH, nije isključen i neki novi vid “spontanog izražavanja građanskog nezadovoljstva”.

Aličković nije propustio priliku da vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj proglasi “nedemokratskim i diktatorskim”.

On smatra da je “BiH jedinstvena država i da mora imati jedno registraciono područje, odnosno jedinstven matični broj, negirajući direktno stavove predstavnika Republike Srpske i članova Vijeća ministar BiH, koji su juče jednoglasno utvrdili Prijedlog zakona o izmjenam i dopunama Zakona o JMB.

Pred parlamentom BiH trenutno se nalazi oko desetak pristalica grupe “Antidejton”.

Izvor: Srna

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo