Utorak, 22 lipnja, 2021

Želite biti popisivač i zaraditi do 550 KM? Sutra je javni poziv za prijave kandidata

Nemojte propustiti

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji s Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku Republike Srpske objavit će sutra javni poziv za prijavu kandidata za općinske instruktore i popisivače, saopćeno je iz ove agencije.

popis_stanovnistva_1294578327Ovim javnim pozivom, popisne komisije općina i gradova pozivaju sve zainteresirane kandidate da se prijave za obavljanje poslova općinskih instruktora i popisivača u provođenju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

Zainteresirani građani mogu se prijavljivati od 11. 7. do 31. 7. 2013. godine svakog radnog dana u terminu od 10 do 15 sati tako što će lično doći u prostorije popisnih komisija općina i gradova i popuniti tipski obrazac „Prijava za sudjelovanje u Popisu“.

Javni poziv će biti objavljen u medijima, na zvaničnim web stranicama statističkih institucija u BiH te na oglasnim pločama i web stranicama općina i gradova.

Više informacija Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku Republike Srpske objavit će 10. 7. 2013. godine.

Općine, gradovi i Brčko Distrikt BiH će objaviti tekst javnog poziva na oglasnim pločama i drugim javnim mjestima na području svoje općine ili grada, uključujući i svoje zvanične web stranice.

Kandidate biraju Popisne komisije lokalne samouprave, a kriteriji za izbor popisivača i općinskih/gradskih instruktora su da je državljanin BiH, da ima najmanje 18 godina na dan kad aplicira (punoljetno lice), da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje, da je, ako je moguće, stanovnik naseljenog mjesta ili općine/grada – da bude raspoloživ preko dana, uveče i vikendom za posao, da posjeduje psiho-fizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada – i za popisivače – da ima čitak rukopis.

Prednost će imati nezaposleni, a kod popisivača važan je čitak rukopis zbog tehnologije obrade (skeniranja) popisnica.

Za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, bit će angažovano 18.879 popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 posto, koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata, 2.464 općinskih instruktora.

Svaki instruktor će biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja.

Popisivači i instruktori koji budu učestvovali u popisu primit će naknadu za izvršene zadatke.

Popisivači će dobiti po jednom popunjenom obrascu od 1.75 do 1.95 KM u zavisnosti od područja u kojem će raditi (ruralno ili urbano), a instruktori 70 KM po popisivaču (a najniža zarada može biti 280 KM).

Kandidati za popisivače i općinske/gradske instruktore proći će obuku nakon koje će biti testirani.

Popisna komisija lokalne samouprave zatim vrši imenovanje izabranih kandidata za popisivače i općinske/gradske instruktore i one koji će im biti zamjena.

Imenovani popisivači i instruktori potpisuju ugovor i izjavu o zaštiti povjerljivih podataka.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo