Subota, 16 listopada, 2021

Želite raditi na popisu stanovništva? Ovo trebate pročitati!

Nemojte propustiti

Konkurs za popisivače, instruktore i članove popisnih komisija na nivou općina i gradova bit će objavljen 27. juna (neke općine su u međuvremenu zatražile da se datum početka pomjeri na 5. juli) u medijima, te na zvaničnim web stranicama statističkih institucija u BiH, gradova i općina, saopšteno je jučer iz Agencije za statistiku BiH. Bh-index portal vam donosi spisak obaveza i uslova potencijalnih popisivača.

Popisni obrazac
Popisni obrazac

Zarada neće iznositi do 600 KM, kao što je Fena prvobitno javila, već će se kretati od 450 do 550 maraka, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Prema informacijama koje su objavljenene na stranicama Agencije, neće se raditi 15, već potencijalnih 30 dana, a prijave kandidata se prikupljaju u prostorijama popisnih komisija vaše lokalne samouprave – PKLS (u vašoj općini).

Uslovi koje kandidat mora zadovoljiti su sljedeći:

– da je državljanin BIH;
– da ima najmanje 18 godina na dan kada aplicira (punoljetno lice);
– da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak;
– da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju;
– da je, ako je moguće, stanovnik naseljenog mjesta ili općine/grada u kojoj će obavljati poslove općinskog/gradskog instruktora;
– da bude raspoloživ preko dana, uveče i vikendom za posao;
– da posjeduje psiho-fizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada.

Obaveze u Popisu:

– obuka popisivača;
– obilazak terena pred Popis i provjera usaglašenosti skica i opisa popisnih krugova sa stanjem na terenu;
– organizacija i praćenje rada popisivača;
– pregled i kontrola popunjenih popisnih obrazaca;
– drugi poslovi po nalogu PKLS i državnog/entitetskog instruktora.

Nakon objave konkursa u medijima, te na zvaničnim web stranicama statističkih institucija u BiH, gradova i općina, kandidati se prijavljuju lično i isključivo u prostorijama PKLS popunjavanjem obrasca Prijave za sudjelovanje u Popisu, koji preuzimaju u prostorijama PKLS.

Preliminarne liste kandidata će biti objavljene 10. augusta na lokalnoj (općinskoj) oglasnoj ploči, a konačna lista se objavljuje 25. augusta. Nakon objave preliminarnih lista popisivača ide poziv kandidatima, a zatim slijedi posebna procedura instruktaže i testiranja.

Trajanje instruktaže je pet dana. Nakon završene instruktaže (tj. posljednjeg dana instruktaže) kandidati ispunjavaju test čiji rezultati određuju kandidate koji će biti angažovani u svojstvu općinskog/gradskog instruktora, a koji će biti rezerva.

Period angažama općinskih instruktora je od 16. 9. do 15. 10. 2013. godine (radi se i vikendom). Općinski instruktori moraju biti na raspolaganju 14 dana nakon završetka terenskog rada.

Više detalja o popisu i procedurama pri izboru kandidata možete pogledati ovdje!

(Anel J. / Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo