Subota, 18 svibnja, 2024

Željana Zovko zatražila kandidatski status za BiH: Situacija na zapadnom Balkanu predstavlja prijetnju i za države članice

Autor:Agencije

Preporučeno

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Željana Zovko pozvala je da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidacijski status, kao i na veći napredak u agendi proširenja EU te usvajanje bezviznog režima za Kosovo.

Zovko je to izjavila na marginama Kongresa EPP-a u Rotterdamu u panel raspravi o politici proširenja EU-a, u organizaciji Centra za europske studije Wilfried Martens.

Zovko je raspravljala o politici proširenja Europske unije i mogućim posljedicama za proces pridruživanja EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dok se politika proširenja godinama uglavnom fokusirala na zapadni Balkan, nedavno podnošenje zahtjeva Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU podignule su proces proširenja visoko na politički dnevni red EU-a, priopćeno je iz njezina ureda.

U panel raspravi, sudionici su raspravljali o političkoj spremnosti EU-a za prihvaćanje novih članica te o tome kako bi budućnost Europe mogla izgledati.

Zovko je navela da je na zapadnom Balkanu ideja o proširenju krenula nakon rata, i to kao pitanje mira i sigurnosti, dodavši kako trenutno proširenje prolazi kroz krizu koja je izazvala zastoj u procesu.

Zovko je spomenula i kako su je tijekom nedavne misije Odbora za vanjske poslove u Albaniji i Crnoj Gori građani upitali što se događa u Europskoj uniji.

“Slučaj Ukrajine osnažio je volju građana za ulazak u Europsku uniju. Prije godinu dana nismo mogli voditi iste rasprave o proširenju kao danas. Sada se moramo zapitati hoćemo li prvo davati obećanja ili čekati na stvarne promjene u onim državama koje žele postati članice Europske unije”, upozorila je Zovko, dodavši da je procedura pristupanja složena i da zahtijeva veliki politički angažman.

Zovko je nastavila svoje izlaganje naglasivši da zapadni Balkan više ne može čekati ulazak u EU, jer je to pitanje mira i sigurnosti, slično kao u slučaju Ukrajine.

“Koliko je opasan rat na istoku Europe, toliko i situacija na zapadnom Balkanu predstavlja veliku prijetnju jugoistočnim granicama Europske unije. Proširenje je pitanje mira i stabilnosti za granice, za države članice, za europske građane i za zemlje koje žele u Europsku uniju”, navela je Zovko.

Dodala je kako europski krug bez ovih država koje teže članstvu nije potpun, navodi se u priopćenju.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas